Fysiotherapeuten en ergotherapeuten met een Belgisch diploma die een aanvraag indienen voor erkenning van beroepskwalificaties, komen niet meer in aanmerking voor een rechtstreekse erkenning.
De Nederlandse opleidingen fysiotherapie en ergotherapie zijn veranderd. Een van de veranderingen is de zogenoemde directe toegankelijkheid. Dit betekent dat patiënten geen verwijsbrief van de (huis)arts meer nodig hebben. Deze directe toegankelijkheid bestaat niet in België. En krijgt geen aandacht in de Belgische opleiding. De verschillen die hierdoor zijn ontstaan tussen de Nederlandse en Belgische opleiding zorgen ervoor dat het Belgische diploma niet meer in aanmerking komt voor directe erkenning.
Aanvragen die op of na 1 februari 2013 binnenkomen, worden daarom weer beoordeeld door de Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV), waarna de minister een beslissing zal nemen.
Bron: bigregister.nl
Vind ik niet consequent. Wij hebben toch ook geen aanvullende training moeten ondergaan voordat wij direct toegankelijk werden?
Je moet wetgeving wel consequent houden, anders verlies je als wetgever je geloofwaardigheid.
Hallo Frank,
In 2006 werd de directe toegangkelijkheid van de fysiotherapeut geintroduceerd, kortweg DTF. Hierin zijn alle toenmalig in het BIG geregistreerde fysiotherapeuten in Nederland geschoold. Die aanvullende training is er dus wel geweest en kun je nog steeds volgen.
Ah, OK. Dan begrijp ik het weer.
Ik zit in mijn 2e jaar fysiotherapie aan de Universiteit Gent nu. Betekend dit dat ik extra cursussen moet gaan volgen voordat ik in Nederland zou kunnen werken? En welke zouden dit dan zijn?
Wat zijn trouwens de grote verschillen tussen de 2 opleidingen in België en Nederland?