Reumapatiënten zijn tevreden als hun behandeling de helft minder pijn oplevert. Dat is een van de conclusies uit het in Medisch Spectrum Twente uitgevoerde onderzoek naar het meten van beleving van ziekte en behandeling bij reumapatiënten. Op 6 juni hoopt onderzoeker en gedragswetenschapper de heer P. M. ten Klooster met dit onderzoek te promoveren aan de Universiteit Twente.
Reumapatiënten blijken het effect van een behandeling pas te zien als voldoende verbetering, als er ten minste 50 procent minder pijn wordt ervaren. Dat is een veel hoger percentage dan gebruikelijk wordt gehanteerd bij het beoordelen van klinische verbetering. Daarbij komt in het onderzoek naar voren dat beleving van verbetering door minder pijn, mede wordt bepaald door de uitgangswaarde van die patiënt.
Het onderzoek, gedaan onder Egyptische en Nederlandse patiënten, laat ook een belangrijke rol van culturele factoren zien, bij het meten van pijnbeleving. Egyptische patiënten met dezelfde reumatische aandoening rapporteren meer pijn dan Nederlandse patiënten.
Vragenlijsten voor patiënten over hun ziekte en behandeling, vormen een belangrijk aandeel in onderzoek naar het verloop van reumatische aandoeningen en het effect van behandeling. Uit onderzoek van gedragswetenschapper de heer ten Klooster blijkt dat deze vragenlijsten onvoldoende rekening houden met de beleving van de individuele patiënt.
Bron: Medisch Spectrum Twente