Overgewicht bij kinderen komt steeds vaker voor, in Nederland zijn naar schatting 40.000 kinderen te dik. Zeker tien procent daarvan leidt aan ernstig overgewicht ofwel obesitas. Als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland is het Diakonessenhuis in Zeist voor deze kinderen een speciaal multidisciplinair behandelingsprogramma gestart.
Vroeger werden kinderen met overgewicht naar de diëtist gestuurd. Ernstig overgewicht vraagt echter om een gezamenlijke aanpak, in het nieuwe behandelprogramma van het ziekenhuis werken dan ook meerdere specialismen samen. Het team wordt gevormd door onder meer een kinderarts, een diëtiste, een fysiotherapeute en een kinder- en jeugdpsychologe van het Diakonessenhuis in Zeist. De initiatiefnemers noemen zichzelf de “Dik – voor – elkaar – club” en de deelnemers de “Dik – voor – elkaar – kids” omdat de doelen om fitter te worden, gezonder te eten en tevreden te zijn met zichzelf, met dit programma dik voor elkaar gaan komen. Het team richt zich, naast de kinderen, ook op de ouders en het veranderen van de levensstijl van het totale gezin. Uit onderzoek blijkt namelijk dat beïnvloeding van jonge kinderen en het inschakelen van de ouders als coach een grotere garantie geeft op een blijvende verandering.
Dit jaar gaan drie groepen kinderen met dit programma aan de slag. De behandeling in het Diakonessenhuis duurt een jaar. Daarna zijn er nog een aantal zgn. “boostersessies” gepland, zodat vanuit het ziekenhuis nog tenminste een jaar contact kan worden onderhouden met de gezinnen. Zodoende kan terugval worden voorkomen en wordt een blijvende gedragsverandering in de gezinnen bereikt. De eerste groep, die bestaat uit vijf kinderen van zes tot en met negen jaar, is recent gestart. In april en september zullen er nog twee groepen van start gaan. Om kinderen te selecteren voor het programma, wordt maandelijks een multidisciplinaire screening gehouden. Huisartsen kunnen potentiële kandidaten aanmelden via de kinderarts.
Bron: Diakonessenhuis