Wachtlijsten voor ziekenhuizen korter

46

Het probleem van de wachtlijsten in ziekenhuizen is veel kleiner dan altijd werd aangenomen. Dit blijkt uit onderzoek van Prismant, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

In Nederland staan momenteel 139.000 patiënten op de wachtlijst voor een medische behandeling in het ziekenhuis. 95.000 patiënten (68%) kunnen gemiddeld binnen vier/vijf weken in een ziekenhuis worden behandeld. Dit is de “regulierewerkvoorraad” die ziekenhuizen nodig hebben om behandelingen goed te plannen.

De wachtperiode valt binnen de afgesproken norm, de zgn. Treeknorm. Die is als volgt geformuleerd: maximaal vijf weken wachten voor een bezoek aan de polikliniek, maximaal zeven weken voor een ingreep in dagbehandeling of in de kliniek.

De problematische wachtlijst voor klinische opname en dagopname is onder te verdelen in twee groepen: een groep patiënten die om verschillende redenen niet direct opgenomen kan of wil worden en een groep die zonder bepaalde reden nog wacht op een opname (direct planbaar). Een groep van 17.000 mensen (12%) wordt nog niet behandeld om persoonlijke of medische redenen. Persoonlijke redenen zijn bijvoorbeeld vakantie, het regelen van oppas, afspraken met het werk of angst voor de ingreep. Ook kan een medische reden ten grondslag liggen aan het uitstel van behandeling van deze groep: er moeten eerst bepaalde onderzoeken zijn uitgevoerd, de patiënt wil eerst behandeling van alternatieve geneeskunde, of de algemene medische toestand is nog niet slecht genoeg (bijvoorbeeld als iemand al op de wachtlijst staat voor een heupoperatie, terwijl het nog niet echt nodig is). Vooral deze groep zorgt voor zogenaamde “wachtlijstvervuiling”.
De direct planbare wachtenden (circa 28.000 of 20%) vormen een knelpunt. Daarvoor moeten maatregelen worden genomen. Het betreft hier voor een groot deel planbare zorg zoals heupen, knieën of cataracten. Dit zijn ingrepen zonder acute medische risico’s.

Prismant adviseert de reden waarom een patiënt nu niet direct voor een opname planbaar is in de wachtlijstregistratie mee te nemen. Er moet een onderscheid komen in wachtlijsten en wachttijden voor direct planbare en niet direct planbare patiënten. Door deze onderverdeling ontstaat aanzienlijk meer zicht op de werkelijke omvang van de wachtlijst. De Treeknorm zou alleen moeten gelden voor de wachtlijst met direct planbare patiënten.

Onderzoeksrapport is hier te downloaden.

Bron: Prismant