De ministerraad heeft op voorstel van minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn ingestemd met het programmaplan aanpak fouten en fraude in de zorg. Belangrijke elementen uit dit programma zijn: één centraal meldpunt voor zorgfraude, grotere capaciteit van het Openbaar Ministerie, duidelijke en fraudebestendige regels, afspraken over correct declareren bij zorgaanbieders, gezamenlijk fraudeonderzoek door zorgverzekeraars, en aanscherping van de Wet toelating zorginstellingen.
Programmaplan
Het programmaplan ‘aanpak fouten en fraude in de zorg’ is tot stand gekomen met inbreng van onder andere patiënten, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, de NZa, de I-SZW, de FIOD en het OM. In het plan nemen al deze partijen hun verantwoordelijkheid om fouten bij declaraties en betalingen in de zorg tegen te gaan en fraude aan te pakken.
Breed plan
Het plan is zorgbreed, van de zorgverzekeringswet tot de WMO 2015, en omvat de inzet voor de komende jaren op preventie, controle en handhaving van fouten en fraude. Daarbij speelt samenwerking en kennisuitwisseling tussen de verschillende partijen een belangrijke rol. Om de samenwerking en ieders verantwoordelijkheid bij de handhaving te benadrukken hebben negen partijen voor de komende jaren een nieuw convenant ondertekend over de samenwerking bij de bestrijding van zorgfraude.
Meer acties
Gemeenten worden bij de aanpak van fraude ondersteund door de rijksoverheid, declaratieregels worden verscherpt en waar nodig verduidelijkt. Ook krijgen zorgverzekeraars waar nodig meer prikkels om fouten en fraude aan te pakken en wordt bestaande wet- en regelgeving getoetst op fraudegevoeligheid en duidelijkheid.
Bron: VWS