Ruim de helft (55 procent) van zwangere Turkse, Marokkaans en andere niet-westerse allochtone vrouwen en 54 procent van de allochtone baby’s heeft een ernstig gebrek aan vitamine D.
Dit is veel vaker dan bij “witte” vrouwen en hun baby’s. Dat blijkt uit een onderzoek onder 676 zwangere vrouwen en 523 baby’s uit de regio Amersfoort, waarvan de resultaten vandaag verschijnen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
De onderzoekers pleiten voor landelijke screening van deze vrouwen op vitamine-D-tekort. Zij vinden dat zwangere vrouwen en baby’s met een tekort extra vitamine D moeten krijgen.
Het was al bekend dat vitamine-D-tekort vaak voorkomt bij allochtone vrouwen die weinig zonlicht zien, omdat ze hun huid bedekken, of bij vrouwen met een donkere huidskleur. Maar nog niet eerder was onderzocht hoe dat met allochtone baby’s zat.
Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot spierklachten, maar wordt ook in relatie gebracht met vermoeidheid en met pijnklachten in het bekkengebied en bovenbenen. De stof is voor baby’s belangrijk, omdat epidemiologische onderzoeken wijzen op een mogelijke relatie tussen vitamine-D-gebrek en een verhoogd risico op auto-immuunziekten zoals multiple sclerose, diabetes, artritis en aandoeningen zoals schizofrenie en bepaalde vormen van kanker. Bovendien zou er een verband kunnen zijn met vroegtijdige botontkalking (osteoporose), schrijven de onderzoekers.
De Gezondheidsraad adviseerde in 2000 al om zwangere vrouwen uit de risicogroep extra vitamine D te geven. Maar na een wetenschappelijk dispuut tussen verloskundigen, gynaecologen en huisartsen bracht het Nederlands Huisartsen Genootschap in 2003 een richtlijn uit waarin werd gesteld dat zo’n maatregel niet nodig is. Dit tot grote spijt van de huisarts I. Grootjans-Geerts, die al jaren pleit voor meer aandacht voor het probleem bij de Nederlandse huisartsen.
Moedermelk bevat nauwelijks vitamine D, zo bleek al uit eerdere onderzoeken. Het is in Nederland overigens wel gemeengoed om kinderen die borstvoeding krijgen extra vitamine-D-druppels te geven.
Bron: Reformatorisch Dagblad