De Sint Maartenkliniek in Nijmegen start vanaf vandaag met de behandeling van loopproblemen bij CVA patiënten in een virtuele wereld. In de gespecialiseerde kliniek in Nijmegen is een zogenoemde GRAIL (Gait Real-time Analysis Interactive Lab) geïnstalleerd waarmee patiënten voortaan sneller kunnen revalideren. Men kan in een veilige virtuele wereld allerlei realistische situaties oefenen, bijvoorbeeld op straat of staand in een stadsbus, met betere loopbewegingen als resultaat.
Jaarlijks krijgen 40.000 mensen in Nederland een CVA, ofwel een beroerte. Het merendeel van hen overleeft dit, maar de lichamelijke en geestelijke gevolgen zijn vaak groot. Lopen is één van de vaardigheden die men vaak opnieuw moet aanleren. Veel oefenen is dan het devies want met mobiliteit komt ook zelfvertrouwen, waardigheid en sociale participatie terug. Maar voor veel patiënten is de overgang van revalideren bij de fysiotherapeut naar de praktijk thuis of op straat, soms letterlijk en figuurlijk een stap te ver. De GRAIL kan die stap vergemakkelijken
Stad, bos en bus
De GRAIL bestaat uit een loopplatform met twee loopbanden, waar de revalidant op loopt, met daar omheen een gebogen manshoog scherm en drie camera’s die de bewegingen registreren. Op het scherm kunnen verschillende virtuele omgevingen worden getoond die tijdens het lopen meebewegen. Hierdoor kan men simuleren dat de revalidant door bijvoorbeeld een stad of bos loopt, of in een rijdende stadsbus staat. Het loopplatform kan hellingen en oneffenheden en situaties simuleren, waarop de revalidant moet anticiperen. Denk bijvoorbeeld aan een ongezien afstapje. “De situaties die kunnen worden gesimuleerd in de GRAIL zijn in een andere trainingssetting moeilijk te evenaren, vanwege de intensiteit en onvoorspelbaarheid voor de revalidant. Zij worden daardoor extra uitgedaagd.” Aldus Bertjo Renzenbrink, revalidatiearts en directeur behandelzaken van het Revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek. “Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat zoveel mogelijk oefenen in wisselende omstandigheden binnen een korte tijd tot snellere en betere resultaten leidt.”
Uitbreiding in 2015
De GRAIL wordt nu nog met name gebruikt voor de behandeling van CVA patiënten die al enigszins zelfstandig kunnen lopen binnenshuis. Daarnaast start een wetenschappelijk onderzoek om de effectiviteit van de bijzondere loopsimulator verder te toetsen. In 2015 wordt de functionaliteit van de GRAIL uitgebreid. Dan kunnen revalidanten bijvoorbeeld direct feedback krijgen op hun eigen looppatronen en reacties op onverwachte situaties via het motion capture systeem. “Dankzij die feedback begrijpt de revalidant zijn loopprobleem veel beter en is het ook mogelijk om oefeningen beter aan te passen op de specifieke loopproblematiek” legt Renzenbrink uit. Verwacht wordt dat de Sint Maartenskliniek in 2015 de GRAIL ook kan inzetten voor revalidanten met andere aandoeningen dan een CVA.
Vier revalidatiecentra
De GRAIL is aangeschaft met ondersteuning van het Revalidatiefonds en MRC Aardenburg. De GRAIL wordt in 2014 en 2015 bij vier revalidatiecentra in gebruik genomen: Sint Maartenskliniek uit Nijmegen, RMC Groot Klimmendaal in Arnhem, Revant in Breda en UMCG Centrum voor Revalidatie Beatrixoord in Haren. Door de aanschaf van de vier GRAIL’s bij diverse centra in Nederland ontstaat een zodanige spreiding, dat deze nieuwe manier van revalideren voor meer mensen bereikbaar is.
Bron: Sint Maartenskliniek