Verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) heeft in 2010 voor bijna 1,8 miljoen euro bespaard door opsporing van zorgfraude en misbruik. Bij de schadeverzekeringen wist Univé voor 4,5 miljoen euro aan frauduleuze declaraties te voorkomen of terug te vorderen.
Om fraude op te sporen, worden alle declaraties bij de verzekeraar automatisch en waar nodig handmatig gecontroleerd. Toch komt het voor dat fraudeurs lange tijd de dans weten te ontspringen. Zo wist een tandartsassistente UVIT over een periode van 10 jaar voor 880.000 euro op te lichten. Bij een aanscherping van de controles in 2010 liep zij uiteindelijk tegen de lamp.
Doordat UVIT de controle continu verbetert, komen zulke grote fraudes zeer weinig voor. Maar verzekeringsfraude is nooit volledig te voorkomen, weet Kasteleijn. “Onze dienstverlening is gericht op klanten met goede bedoelingen. We proberen bijvoorbeeld om ingediende nota’s zo snel mogelijk uit te betalen. De verwerking en controle is daarom grotendeels geautomatiseerd. Handmatige controle van alle nota’s zou veel meer tijd en geld kosten. Miljoenen goedwillende verzekerden zouden dan de dupe worden van enkele tientallen fraudeurs. Dat is voor ons niet acceptabel.â€
Attente werkgever
Bij de bestrijding van fraude krijgt UVIT regelmatig hulp van buitenaf. Onlangs ontving Univé een tip van een ondernemer, die vertelde dat een ex-werknemer van plan was te frauderen. De man in kwestie was tegen een boom gereden met zijn auto, maar op het moment van het ongeluk alleen WA-verzekerd. Op zijn werk pochte hij echter ‘dat hij het wel zou regelen’.
De man zette zijn polis vervolgens om naar een all-risk verzekering, waarna hij de schade declareerde. Hij vertelde Univé daarbij dat hij voor een ree had moeten uitwijken, en regelde een kennis om een valse getuigenis af te leggen. Door de tip van de werkgever kwam de zaak echter aan het licht. De schade werd uiteraard niet uitgekeerd; in plaats daarvan moest de man de onderzoekskosten betalen, en deed Univé aangifte tegen hem wegens valsheid in geschrifte.
Reis om de wereld
Niet alleen particulieren gaan over de scheef; ook zorgaanbieders proberen soms hun inkomen onrechtmatig aan te vullen. Een taxichauffeur maakte het wel heel bont: vier jaar lang misbruikte hij machtigingen voor ziektevervoer door veel meer reisafstand te declareren dan hij werkelijk gereden had. Toen hij gesnapt werd, bleek hij genoeg kilometers erbij verzonnen te hebben om meerdere keren rond de wereld te reizen.
UVIT heeft beslag gelegd op zijn lopende rekening, zijn woning en zijn wagenpark. Daarnaast is de verzekeraar een procedure gestart om het geld terug te vorderen. De taxichauffeur is ook aangemeld bij diverse databanken die opgericht zijn om fraude bij financiële instellingen tegen te gaan.
Een keer zorg, twee keer betalen
Een zelfstandig behandelcentrum dacht een manier gevonden te hebben om een relatief nieuw declaratiesysteem in de zorg te misbruiken. Binnen dit systeem worden verschillende behandelingen voor één aandoening bij dezelfde patiënt vaak niet meer afzonderlijk gedeclareerd, maar tegelijkertijd in een zogeheten diagnosebehandelcombinatie (DBC).
Het behandelcentrum diende nota’s in voor DBC’s waarin laboratoriumkosten waren opgenomen, maar declareerde deze kosten tegelijkertijd nogmaals apart. Zo wist de instelling duizenden euro’s dubbel uitbetaald te krijgen. De fraude werd echter snel gesignaleerd, waarna UVIT de kosten heeft teruggevorderd.
Bron: Uvit