UMC Utrecht stopt met Neurodevelopmental treatment

208

Neurodevelopmental Treatment is een revalidatiemethode die verpleegkundigen en fysiotherapeuten toepassen in de zorg voor patiënten met een beroerte.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Deze methode is al jaren gemeengoed op de meeste verpleegafdelingen in ziekenhuizen en in verpleeg- en revalidatiehuizen. Verplegingswetenschapper Thóra Hafsteindóttir heeft nu aangetoond dat NDT niet werkt. Op basis van haar onderzoek heeft het UMC Utrecht de NDT-aanpak verlaten.

“De theorieën die ten grondslag liggen aan NDT zijn achterhaald”, vindt verplegingswetenschapper Thóra Hafsteindóttir, momenteel werkzaam bij de Divisie Hersenen in het UMC Utrecht en het Lectoraat voor Verpleegkundige en Paramedische zorg voor Chronisch Zieken van de Hogeschool van Utrecht. Zij onderzocht de effectiviteit van NDT en vond daar geen wetenschappelijk bewijs voor. Ze publiceerde haar onderzoek onlangs in het Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry. “Er zijn inmiddels vijftien onderzoeken verricht om de effecten van NDT te meten. Veertien daarvan laten geen positieve effecten zien. Het is dus onterecht dat NDT nog steeds de gouden standaard is voor de behandeling en revalidatie van deze patiënten en dat er nog steeds neuroverpleegkundigen in NDT worden opgeleid.”
Ziekenhuizen en nazorginstellingen die een andere methode gebruiken zijn zeldzaam.

Bron: UMC Utrecht
Lees ook: NDT: Niet Dé Therapie na CVA
Download: Het onderzoeksrapport in PDF (Engelse versie)

5 REACTIES

  1. Het UMC stopt na aanleiding van het onderzoek van Thora Hafsteindottir? Waarom dan toch zo’n foto erbij is dat geen NDT dan ?Is dat geen prima techniek om patienten met een CVA te trainen in het opstaan, met variatie, herhaling en een hoge intensiteit
    Wat is daar fout aan?
    De theorie van 1950 -1985 klopt niet meer , dat klopt maar lees dan het werk van 2004 -2005 door NDT docenten geschreven, hetgeen in de cursussen ook gegeven wordt.
    Ik vind het jammer dat het UMC nog werkt volgens de theorie van 1950-1985 , ik dacht dat ik hun toch anders had gedoceert
    Gr
    jan van de Rakt

  2. De verplegingswetenschapper leest inmiddels mee.

    @ Laar33:
    De foto (hierboven) komt niet van het UMC Utrecht of uit het rapport.

  3. Wanneer je onderzoekt of NDT een geschikte behandelmethode is dien je de evolutie die NDT heeft doorgemaakt mee te nemen in je onderzoek.

    NDT, liever gebruik ik de term “Neurorevalidatie”, heeft de laatste 10 jaar een ontwikkeling doorgemaakt richting functioneel, taakgericht onderzoeken en behandelen waarbij er een actieve bijdrage van de cliënt gevraagd wordt en er volledige aandacht is voor de psycho-sociale aspecten. Tevens wordt de aangetoonde positieve intensiteit-resultaat-relatie niet over het hoofd gezien.

    Het UMC gebruikt “Bobath” en “NDT” als synoniemen; misleidend en onterecht. De ontwikkeling van neurorevalidatie staat niet stil, Thóra Hafsteinsdóttir stond er wel bij stil. Helaas te vroeg waardoor de “geëvolueerde” NDT aan haar neus voorbij gegaan is. Jammer voor het UMC en haar cliënten?

    Bas v.d. Meijdenberg

  4. Jammer dat de NDT als methode wordt neergezet. NDT is naar mijn inzichten een behandelconcept waarbij principes als selectieve motoriek, stabile axiale musculatuur en het terugdringen van patholoogische synergie. In het verhaal van mw. Hafsteindotter lees ik dezelfde dogmatische aspecten van de methode Bobath die in begin jaren zeventig, tijdens mijn opleiding op de Johanna Stichting van de minder deskundige docenten oefentherapie heb gehoord. Volgens mij zijn in het UMC collega’s werkzaam die de obsolete kennis bij deze onderzoeker moeten kunnen updaten. Anders toch maar eens op cursus in de nabij gelegen Hoogstraat Als eerste lijns fysiotherapeut in de periferie van het UMC scoorde ik drie weken geleden, een kort te voren ontslagen patient uit het UMC, die heel slecht sliep door de “krampen”in haar hemiplegische been. Ik heb haar toch maar verteld dat dit met een bedhouding te voorkomen was. Zij was wel erg blij met de nieuwe slaaphouding. Geen krampen meer en de Lioresal van de huisarts kan in het doosje blijven.

    Jan Oechies

Reacties zijn gesloten.