Uitzending gemist: Hoe groot is de macht van de zorgverzekeraars?

66

Apothekers, fysiotherapeuten en logopedisten: veel kleine beroepsgroepen hebben last van de toegenomen macht van zorgverzekeraars. Eenderde van de fysiotherapeuten denkt zelfs aan stoppen. Wat is nu eigenlijk het probleem en zijn het inderdaad wurgcontracten die de zorgverleners moeten tekenen?

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Zorgverleners blijken niet zoveel te kiezen te hebben bij het tekenen van een contract met een zorgverzekeraar. Teken je wel, dan is het tarief waarvoor je werkt vaak laag. Maar teken je niet, dan is het maar te hopen dat patiënten een eigen bijdrage willen betalen en niet naar een andere praktijk gaan. Bovendien zitten er allerlei voorwaarden aan een contract. Lever je meer behandelingen dan gemiddeld, dan wordt je praktijk doorgelicht, de kosten zijn voor de zorgverlener zelf.

In EenVandaag vertelt een fysiotherapeut over de slapeloze nachten die hij heeft vanwege het tekenen van een contract met een zorgverzekeraar en we spreken een logopedist, die het contract met CZ bewust niet heeft getekend. Verder een gesprek met zorgeconoom Wim Groot over de ontwikkelingen van het zorgstelsel van de laatste jaren.

Bron: eenvandaag.nl

8 REACTIES

  1. Standpunten KNGF voor uitzending EenVandaag 20 januari 2014 over de macht zorgverzekeraars

    Zoals gezegd in het persbericht vindt het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie dat de administratieve lastendruk omlaag moet. Wij delen de zorgen van onze leden over de administratieve lastendruk en de discussie over kwaliteit. Daarom hebben wij het voortouw genomen om een gedegen kwaliteitssysteem te ontwikkelen, dat transparantie geeft richting patiënten, overheid en zorgverzekeraars. Hiermee zijn de audits van zorgverzekeraars op termijn overbodig en wordt de toegevoegde waarde van de fysiotherapeut helder voor iedereen.
    Kortom: wij vinden dat fysiotherapeuten kwalitatief goede en noodzakelijke zorg leveren. Daar hoort wat ons betreft een realistisch contract en tarief bij.

    Lees verder (PDF)

    • Hoelang duurt het al om dit gedegen kwaliteits systeem te ontwikkelen?
      Vindt de NL’se fysiotherapeut het huige systeem kwalitatief voldoende?

      Moeten we niet eens kijken naar bv. Beroepsgroepen rondom ons heen, hoe doen zij dat met administratieve kwaliteit. Want daar gaat het kennelijk om! Denk bv. aan de chirurg, huisarts, specialist in het ziekenhuis etc. zijn die ook 1 uur per patient kwijt aan typen? En was het niet een ongelooflijk domme zet om te gaan inzetten op vooral adminstratief kwaliteit leveren? En daar een CKR bij be denken, voila kwaliteit.

      Ik geef toe dat in het plus systeem er aantal kwalitatieve voordelen ontstaan. Ik noem er 1 :
      De fysioth. wordt gedwongen verantwoord te handelen, dus therapie moet aansluiten op hulpvraag zodat die fysiother. het niet kan verantwoorden om standaard warmte, massage, etc. te gebruiken als middel.
      Het moet onderbouwd worden.
      Aan de andere kant kan dat ook met een minder tijdsintensief systeem, hetgeen er zover ik weet niet is.

  2. En het KNGF wil Kwaliteit in Beweging voor de ongecontracteerde zorgverleners koppelen aan CKR. Zodat die enkele fysiotherapeut die tegen de macht van de zorgverzekeraar inzwemt, ALSNOG tot de papieren tijger verplicht wordt. :(

      • Heel kort door de bocht:
        – KiB is de administratieve kwaliteitsnorm die het KNGF wil “verplichten” voor fysiotherapeuten. Randvoorwaardelijk voor het CKI.

        – Het CKI is randvoorwaardelijk om ook als ongecontracteerde zorgverlener te kunnen declareren bij alle zorgverzekeraars.

        Dus als je ongecontracteerde zorgverlener bent, omdat je liever tijd aan je client spendeert, dan aan de papieren tijger, kan dat niet meer omdat het KNGF door deze “koppeling” ervoor zorgt dat je nog steeds je de tandjes moet administreren (KiB).

  3. het nog nieuw op te zetten kwaliteitssysteem heeft helemaal niet de borging in zich dat de zorgverzekeraars geen eigen kwaliteitseisen mogen stellen bovenop de eisen die de beroepsgroep zelf gaat stellen.
    in mijn ogen geen vooruitgang maar dezelfde soep met een andere lepel.
    mijn verwachting van het KNGF in deze is niet groot. de avond die ik heb bijgewoond met als onderwerp “hoe blijft u in het CKR” hebben dit bevestigd.

  4. Is het CKR geen wassen neus, wat waarborgt het aan zgn kwaliteitsbewaking? en wie zegt mij dat die fysio waar ik wordt geholpen wel genoeg oplet en leert? Is de materie die wordt aangeboden wel wetenschappelijk onderbouwd cq aangetoond? Neem nu dry needling, uit alle systematic reviews blijkt dat needIing of acupunctuur geen enkel effect beter dan placebo heeft! Triggerpoints daarvan is nog nooit het anatomisch substraat van vastgesteld , Quitner heeft er een helder betoog over gegeven , conclusie Mtp’s zijn fictie.
    En dry needling oftewel een naald in een spier prikken is nu ineens de therapie en een specialisatie met voldoende punten voor een CKR.

    Is er niet een nuchtere uitspraak: als het te mooi klinkt om waar te zijn dan,……..

    • Heel kort door de bocht:
      – KiB is de administratieve kwaliteitsnorm die het KNGF wil “verplichten” voor fysiotherapeuten. Randvoorwaardelijk voor het CKI.

      – Het CKI is randvoorwaardelijk om ook als ongecontracteerde zorgverlener te kunnen declareren bij alle zorgverzekeraars.

      Dus als je ongecontracteerde zorgverlener bent, omdat je liever tijd aan je client spendeert, dan aan de papieren tijger, kan dat niet meer omdat het KNGF door deze “koppeling” ervoor zorgt dat je nog steeds je de tandjes moet administreren (KiB).

      En inderdaad… dit heeft met kwaliteit en kwaliteitsbelevening natuurlijk NIETS te maken. Het KNGF is al jaren niets anders meer dan een verlengstuk van de zorgverzekeraar :(

Reacties zijn gesloten.