Het tarief voor een behandeling door een fysiotherapeut is het afgelopen jaar met gemiddeld 12,3 procent gestegen. Dat heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer.
Binnen de fysiotherapie loopt momenteel een experiment met vrije prijsvorming. Zorgverzekeraars en fysiotherapeuten stellen in onderling overleg de tarieven vast. Dat gebeurde overigens tegen de zin van fysiotherapeuten, die bang waren wurgcontracten te krijgen opgelegd.
Het experiment kende dan ook een moeizame start. “Partijen hadden tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen”, aldus Hoogervorst. Inmiddels heeft 95 procent van alle fysiotherapeuten een contract gesloten met een zorgverzekeraar, meldt de minister. Het gemiddelde tarief voor een consult bedraagt 24,50 euro. Dat is een stijging van 12,3 procent ten opzichte van het oorspronkelijke maximumtarief. Met de leegloop van patiënten valt het ook wel mee, stelt Hoogervorst. Uit onderzoek blijkt het aantal patiënten met 6 procent te zijn gedaald.
Het botert overigens nog altijd niet tussen de fysiotherapeuten en de zorgverzekeraars. De beide partijen kunnen het onder meer niet eens worden over de verwijzing van patiënten. Tot dusver mogen mensen pas naar de fysiotherapie als de huisarts hen doorverwijst. De bedoeling was om die omweg per 1 januari ongedaan te maken. Dat dreigt niet te gaan lukken. Hoogervorst stuurt binnenkort zijn ambtenaren naar de kemphanen om de zaak vlot te trekken.
Bron: Telegraaf
En die angst voor die wurgcontracten was natuurlijk helemaal niet terecht….. We hebben geweldige contracten aangeboden gekregen…..>:-(
De tarieven mogen dan wel 12,3 procent gestegen zijn, voor veel fysiotherapeuten in loondienst met variabel salaris, heeft het tot nu toe alleen maar betekend dat ze de inflatiecorrectie bij hun salaris kregen, dus voor deze groep heeft het nauwelijks iets opgeleverd!