Ruggordels verminderen rugpijn in de Thuiszorg

231

Lage rugklachten komen bij 70% van de medewerkers in de Thuiszorg heeft jaarlijks minimaal één keer last van lage rugklachten. Een mogelijk hulpmiddel is een ruggordel. Ruggordels, of ook wel rugbandages genoemd, zijn afgeleid van de grote leren riemen die gewichtheffers dragen. Het zijn elastische bandages, die vaak ook een versteviging in het ruggedeelte hebben. Over het algemeen dragen ze bij tot een betere bewustwording van de houding en hebben ze een licht stabiliserende werking. Het geeft geen passieve steun en is daardoor niet nadelig voor de spieren in de romp.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Zijn ruggordels nuttig?
Om het nut van ruggordels te bepalen heeft de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC een onderzoek  uitgevoerd naar de effectiviteit. Aan het onderzoek deden 360 thuiszorgmedewerkers mee die regelmatig last hadden van lage rugpijn (eerder onderzoek heeft aangetoond dat het niet nuttig is om medewerkers zonder klachten een bandage te bieden).  Allemaal boden ze patiëngebonden zorg. De ene helft kreeg een ruggordel, de andere helft niet. Dit werd door loting bepaald. De ruggordel hoefde alleen gedragen te worden op werkdagen met rugpijn.

Uit de studie kwam naar voren dat medewerkers met ruggordel gedurende het onderzoeksjaar gemiddeld 6 dagen per maand rugpijn hadden ten opzichte van 11 dagen per maand voor de medewerkers zonder ruggordel. De ruggordel gebruikers gaven aan gemiddeld 10% minder pijn  en 10% minder hinder in dagelijkse activiteiten te ervaren. In beperkte mate was dit effect terug te zien in het totale ziekteverzuim. Daarnaast waren gedurende het onderzoeksjaar de medische kosten (zoals het bezoek aan therapeuten en artsen) gemiddeld per persoon ruim € 200 lager in de gordel groep en was er tevens een dalende tendens zichtbaar in de kosten vanwege ziekteverzuim.

Bron: Kenniscentrum AKB

4 REACTIES

  1. Ik heb in 2000 aan diverse bedrijven ruggordels geleverd, o.a. DHL, TNT, UPS, diverse ambulancediensten etc. De resultaten waren zeker bemoedigend en bij DHL werden ruggordels bij rugklachten voorge-
    geschreven. Echter door teveel tegenstrijdige wetenschappelijke publica-
    ties en het feit dat bedrijfsartsen en andere hulpverleners niet de insteek hebben om preventief maar curatief te werken maakte dat de bedrijven uiteindelijk niet over konden gaan om de ruggordel verplicht voor te schrijven. Daarnaast speelt ook de drager een grote rol, deze wil over het algemeen wel dat het bedrijf er alles voor over moet hebben om hem zo goed en veilig mogelijk te laten werken maar hem of haarzelf moet het geen moeite kosten. Wellicht dat met de nieuwe zorgverzekering met daar uiteindelijk anders over gaat denken.
    Wil iemand meer weten over mijn ervaringen mail mij dan, ik blijf geinteresseerd.

  2. Waar ligt dit nu aan, is het te vergelijken met een soort herinnerings gordel. Ik vraag me ook af of je de medewerkers zo ver krijgt om die dingen te dragen.

  3. Het dragen van de gordel geeft bij bepaalde bewegingen een
    beperking waardoor de drager bewust wordt van de bewegingen die gemaakt worden. Mensen met rugklachten vinden de gordel niet vervelend, hebben wel een gewenningsperiode nodig. Daarna blijft men de gordel dragen. Degene die geen klachten hebben en lichamelijk zwaar werk uitoefenen kunnen preventief een gordel dragen, echter dat lukt niet.

  4. Ik heb sinds kort ook een ruggordel gekocht. Ik ben nu bijna 21 en werk nu 4 jaar in de zorg. ik kan goed merken dat als ik soms verkeerd til dat ik erg last heb van mijn rug, nu al.
    Ik heb al wel een tilcursus op het werk gehad, maar soms werkt dit natuurlijk niet altijd… je wilt nogal snel iets te snel doen.
    wanneer ik de ruggordel omdoe als ik last heb van mijn onderrug en dan ga werken, merk ik dat ik mijn rug rechter houdt en dus ook beter ga tillen. Tevens heb ik steun aan mijn onderrug waardoor deze minder belast wordt. Mijn klachten gaan door het gebruik sneller weg. Ik heb de ruggordel gekocht, omdat ik niet zoals anderen langdurig rugklachten wil krijgen.

Reacties zijn gesloten.