Risicofactoren infecties rugpatiënten in kaart gebracht

26

Wanneer na een rugoperatie een infectie optreedt, is dit voor zowel de patiënt als het ziekenhuis erg vervelend. Vaak moet een patiënt opnieuw geopereerd worden en verloopt het herstel moeizamer. Voor ziekenhuizen brengen infecties een extra belasting van de capaciteit en extra kosten met zich mee. Daarom wordt er veel aan gedaan om infecties na de operatie bij patiënten te voorkomen. Onderzoekers brachten onlangs nieuwe risicofactoren voor een infectie na een rugoperatie aan het licht.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Voor het treffen van de juiste maatregelen is het nodig om te weten welke patiënten een hoger risico lopen op een infectie na een rugoperatie. Om deze risicofactoren in kaart te brengen, startten onderzoekers van de Sint Maartenskliniek een grootschalig onderzoek onder 1566 rugpatiënten die een lumbale spondylodese ondergingen. Een lumbale spondylodese is een operatie waarbij een aantal rugwervels worden vastgezet. Van alle rugpatiënten die aan het onderzoek deelnamen, kreeg 2,2 procent van de patiënten na de operatie een infectie. Uit internationaal onderzoek is bekend dat de infectiecijfers voor rugoperaties variëren van 0.7% tot 11.9% afhankelijk van de complexiteit van de operatie en het gebruik van implantaten. Onderzocht werd of er naast deze factoren nog andere zaken een rol spelen bij het ontstaan van een infectie.

Nieuwe risicofactoren
De onderzoekers vergeleken twee groepen patiënten met elkaar: patiënten die na de operatie een infectie kregen en patiënten die na eenzelfde operatie geen infectie kregen. Er werden gegevens verzameld over onder andere de medische geschiedenis, de leefstijl en operatiegerelateerde factoren van patiënten. Dit bracht een aantal nieuwe risicofactoren aan het licht.
Patiënten die al eerder een rugoperatie hebben ondergaan in hetzelfde gebied in de rug, blijken vier keer meer kans hebben op een infectie. Daarnaast blijkt dat patiënten waarbij een groter aantal wervels werd geopereerd en patiënten met diabetes vaker een infectie krijgen na een rugoperatie.

Roken
Ook bevestigde het onderzoek dat rokers een tweemaal grotere kans hebben een infectie op te lopen na de operatie. Daarom wordt er bij de Maartenskliniek van patiënten gevraagd om minimaal drie maanden voor en drie maanden na de operatie niet te roken. Zo kunnen patiënten zelf ook bijdragen aan een lager infectierisico.

Bron: Sint Maartenskliniek