Resultaat poliklinische revalidatie inzichtelijk door nieuwe vragenlijst

83

Het zichtbaar maken van resultaten van de revalidatiebehandeling wordt steeds belangrijker voor consumenten, verzekeraars en overheid. We spreken van een geslaagde poliklinische revalidatie als de patiënt na de behandeling zo veel mogelijk weer kan deelnemen aan de samenleving. De resultaten op dit gebied – ook wel ‘maatschappelijke participatie’ genoemd – zijn nu beter meetbaar dankzij een specifieke vragenlijst, de USER-Participatie.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Op donderdag 29 augustus 2013 verdedigt bewegingswetenschapper Carlijn van der Zee haar proefschrift met de titel ‘Het meten van participatie als uitkomst in de revalidatie’. Dit proefschrift beschrijft de ontwikkeling, validatie en bruikbaarheid van de Utrechtse Schaal voor Evaluatie van Revalidatie-Participatie (USER-Participatie). Van der Zee: ‘De vragenlijst meet objectieve, waarneembare gegevens, zoals het aantal uur in de week dat iemand besteedt aan werk, huishouden, sport en sociale contacten. Daarnaast meet deze lijst ook de subjectieve beleving daarvan door de persoon in kwestie. De combinatie van beide aspecten geeft een completer beeld van iemands functioneren. Daarmee is de lijst een bijzonder zinvol hulpmiddel voor professionals. Wanneer iemand iets niet kan, maar hier tevreden mee is, is het geen geschikt doel in het revalidatieprogramma. Een voorbeeld: voor iemand die zelf nooit kookt, zal weer leren koken geen zinvol behandeldoel zijn.’

USER-Participatie

De USER-Participatie bestaat uit 32 items met betrekking tot werk, vrijetijdsbesteding en sociale activiteiten. Op al deze gebieden worden 3 verschillende aspecten onderzocht: frequentie, ervaren beperkingen en tevredenheid. De lijst is geschikt voor volwassenen die revalideren met alle voorkomende diagnoses, zoals een beroerte, spierziekte of na een ongeluk. Door de vragenlijst aan het begin en aan het eind van de revalidatie te laten invullen, worden de resultaten van de behandeling zichtbaar.

Onderzoek

Carlijn van der Zee deed haar onderzoek vanuit het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, het onderzoek- en innovatiecentrum van De Hoogstraat Revalidatie en het UMC Utrecht (promotor prof. dr. F.G.J. Backx, co-promotor dr. M.W.M. Post). Zij werkt nu als postdoc onderzoeker bij de afdeling Epidemiologie en Biostatistiek, EMGO+ Instituut, VU medisch centrum in Amsterdam. Het onderzoek in dit proefschrift is mede gefinancierd door de zorgverzekeraars AGIS, DSW, en Avizo/Menzis, de Stichting Wetenschappelijk Fonds De Hoogstraat te Utrecht en Swiss Paraplegic Research.

Bron: De Hoogstraat