Reactie NPCF op regeerakkoord

14

Het plan van het nieuwe kabinet om een dialoog aan te gaan met patiënten is een mijlpaal in de geschiedenis van de patiënten- en consumentenorganisaties. Nooit eerder gaf een kabinet blijk van de noodzaak om de positie van de zorgconsument verder te versterken. Dit biedt mogelijkheden voor een Zorgconsumentenwet die de rechten van patiënten en consumenten moet borgen.

Dat stelt de NPCF in een eerste reactie op het regeerakkoord dat vandaag is verschenen.Het nieuwe kabinet kiest ervoor geen grote veranderingen in het stelsel van de gezondheidszorg door te voeren. Gezien de flinke wijzigingen van de afgelopen periode getuigt het van wijsheid om te kiezen voor stabilisatie en doorgaan op de ingeslagen weg.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Invoering van het nieuwe zorgstelsel, de veranderingen in de AWBZ en de komst van de WMO zijn ingrijpende operaties geweest die veel onrust veroorzaakten. Wel is het zaak om nu acties te ondernemen om de premie van de burger te laten renderen en de kwaliteit van de zorg hoog op de agenda te zetten en te houden. Het inzetten van extra gelden voor de verpleeghuiszorg is positief, maar moet wel leiden tot zichtbare verbeteringen van de zorg voor de cliënt.

Het is mooi dat de no claim verdwijnt, maar het is de vraag of een verplicht eigen risico een goed alternatief is. Het is al lang bekend dat zogeheten remgelden niet werken om minder zorg te gebruiken. Mensen die ziek zijn hebben zorg gewoon nodig, ze hebben geen keus. Het stimuleren van eigen verantwoordelijkheid kan met een vrijwillig eigen risico.

De tandarts terug in het basispakket is iets waarvoor de NPCF heeft gepleit. Noodzakelijke medische zorg hoort in het basispakket en niet in de aanvullende verzekering. Dat geldt overigens ook voor fysiotherapie waarvoor vergoeding uit het basispakket (nog) niet geregeld is.

Bron: NPCF