Piratengroep leert kinderen aangedane arm weer gebruiken

29

Veel kinderen met een aangeboren hersenbeschadiging gebruiken hun linker- of rechterarm en -hand minder vaak en minder goed. Om deze kinderen op een speelse manier te stimuleren hun aangedane arm te gebruiken, introduceerde de Sint Maartenskliniek Nijmegen de Piratengroep. Op 1 december promoveert onderzoeker Pauline Aarts op een onderzoek waaruit blijkt dat deelname aan de Piratengroep betere resultaten oplevert dan de reguliere behandeling. Voor haar onderzoek ontving ze recentelijk de tweejaarlijkse prijs van het Kinderfonds Adriaanstichting.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Pauline Aarts, onderzoeker en hoofd van de afdeling peuterrevalidatie van de Maartenskliniek, is bedenkster van de Piratengroep. Het gedwongen leren gebruiken (forced use) van een minder goed functionerende arm en hand kan heel vervelend zijn voor kinderen. Door het op speelse wijze te doen, in de vorm van een gewonde piraat, neemt de kans op succes toe.
Vanaf de introductie van de Piratengroep in 2006 deed Aarts onderzoek naar de effectiviteit van dit behandelprogramma, met wetenschappelijke ondersteuning van prof. dr. Sander Geurts van de afdeling Revalidatie van het UMC St Radboud. Tijdens het onderzoek zijn 50 kinderen gevolgd: 28 kinderen in de Piratengroep en 22 in een controlegroep waarbij geen sprake was van geforceerd gebruik van de aangedane hand.
De onderzoeksresultaten laten zien dat kinderen uit de Piratengroep na afloop van de behandeling hun aangedane hand meer en beter gebruiken dan kinderen uit de controlegroep, die een reguliere behandeling met een gelijke intensiteit van stimulatie ontvingen.

Het Piratengroepprogramma duurt acht weken. Tijdens het programma komen kinderen in de leeftijd van tweeënhalf tot acht jaar drie middagen per week naar de Maartenskliniek. Daar spelen ze dat ze piraat zijn en gewond zijn geraakt aan hun “goede” arm. Deze arm moet daarom in een mitella. Door spel en oefeningen leren ze spelenderwijs hun aangedane arm beter te gebruiken. Ook thuis oefenen de kinderen met hun aangedane arm in de mitella.

Bron: Maartenskliniek