Nieuwe spalk voor gebroken ruggenwervels

59

Als gebroken ruggenwervels chirurgisch moeten worden behandeld, is schade aan het omringende weefsel onvermijdelijk tijdens een operatie. Arts-onderzoeker Jorrit-Jan Verlaan van het UMC Utrecht ontwikkelde, als deel van zijn promotie-onderzoek een nieuwe procedure met ballonnen en gewapend beton, waardoor de behandeling minder schade veroorzaakt. Verlaan promoveert op 13 mei.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Een gebroken ruggenwervel is een ernstige aandoening. Als delen van een wervellichaam kunnen verschuiven of neurologische schade dreigt te ontstaan, is een operatie noodzakelijk. Meestal wordt de gebroken wervel “gespalkt”, door in de onder- en bovenliggende wervels schroeven in te brengen en die twee wervels met staven aan elkaar vast te zetten. Door deze “brug” wordt de breuk gestabiliseerd en geneest deze meestal goed.

De ingreep heeft echter ook nadelen die voor een aanzienlijk deel het directe gevolg zijn van het inbrengen van de schroeven en staven, zoals extra bloedverlies, een langere ligduur in het ziekenhuis en complicaties tijdens en na de operatie. Vanwege die nadelen heeft Jorrit-Jan Verlaan van de afdeling Orthopedie onderzocht of traumatische wervelfracturen op een minder invasieve manier kunnen worden behandeld.

Uitdeuken met ballon
Verlaan onderzocht of een verbrijzeld wervellichaam na de gebruikelijke spalk van binnenuit veilig is uit te deuken met ballonnen. Dit lijkt goed mogelijk. De “opgeblazen breuk” kan daarna worden opgevuld met een lichaamsvriendelijk botcement, dat langzaam door eigen bot kan worden vervangen. Verder toonde Verlaan aan dat het mogelijk is sommige typen traumatische wervelfracturen te behandelen met een externe spalk, de ballonnen en het botcement. Deze ingreep kan worden verricht met zes kleine steekgaatjes door de huid in plaats van een open procedure met een grote snee.

Verlaan ontwikkelde een implantaat dat in principe de rol van de externe spalk kan overnemen. Met twee van deze implantaten kan het gefractureerde wervellichaam worden opgekrikt, waarna botcement voor de stevigheid zorgt. Implantaat en botcement vormen samen een vorm van gewapend beton. Deze methode is nog in ontwikkeling, maar de praktische voordelen zijn evident: via twee kleine steekgaatjes kan de gebroken wervel worden behandeld, waardoor de weefselschade nog verder kan worden teruggedrongen.

Bron: UMC Utrecht