Fysiotherapeuten spelen een belangrijke rol in het herstelproces van ziekenhuispatiënten. Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, ongeacht de reden, hebben aantoonbaar baat bij bewegen om hun herstel te bevorderen. Om in te spelen op de groeiende behoefte aan gespecialiseerde kennis en vaardigheden bij fysiotherapeuten, hebben het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Hogeschool Leiden gezamenlijk een unieke minor Ziekenhuisfysiotherapie ontwikkeld.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Waarom ziekenhuisfysiotherapie onmisbaar is

Zoals Richard Torn, fysiotherapeut bij het LUMC, benadrukt, profiteren diverse patiëntgroepen – denk aan oncologische patiënten, hartoperatiepatiënten of traumapatiënten – significant van fysiotherapeutische interventies. Langdurige bedrust kan leiden tot snel spierkracht- en conditieverlies, wat het herstel vertraagt en de kans op complicaties zoals longontsteking of doorligplekken (decubitus) vergroot. Vroegtijdige inzet van fysiotherapie, soms al in de eerste dagen van opname, kan deze problemen deels voorkomen. Bovendien verkort dit in veel gevallen de totale herstelduur en vermindert het risico op complicaties aan het houding- en bewegingsapparaat.

Ziekenhuisfysiotherapeuten zijn werkzaam op vrijwel alle klinische afdelingen, waaronder:

  • Orthopedie
  • Longgeneeskunde
  • Cardiologie
  • Chirurgie
  • Traumatologie
  • Interne Geneeskunde
  • Neurologie
  • Oncologie
  • Intensive Care
  • Acute Opname

Hun focus ligt op het optimaliseren van de ademhaling, het verbeteren van bewegen en het bevorderen van zelfstandigheid in het dagelijks leven van de patiënt.

Een antwoord op een duidelijke behoefte

Jelmer Jager, ziekenhuisfysiotherapeut en docent aan de Hogeschool Leiden, is één van de initiatiefnemers van de minor. Hij benadrukt dat zowel ziekenhuizen als studenten behoefte hadden aan verdieping in dit specifieke vakgebied. De reguliere hbo-opleiding Fysiotherapie biedt deze specialistische kennis en vaardigheden slechts beperkt.

De minor Ziekenhuisfysiotherapie is een schot in de roos gebleken; de eerste lichting studenten uit heel Nederland startte begin 2025 en de groep was vrijwel direct vol. Deze minor biedt studenten een unieke kans om zich te oriënteren op de dynamiek van werken in een ziekenhuis en om zich gericht te verdiepen in de ziekenhuisfysiotherapie.

Kennis en kunde in de praktijk

De minor combineert theorie en praktijk. In de eerste helft volgen studenten lessen aan de hogeschool, waarna ze in de tweede helft hun opgedane kennis en vaardigheden toepassen tijdens een stage in het ziekenhuis. Richard Torn licht toe dat het werken in een ziekenhuis een wezenlijk verschil heeft met een praktijk: de noodzaak tot interdisciplinaire samenwerking met diverse disciplines zoals artsen en verpleegkundigen. Dit in tegenstelling tot de meer zelfstandige rol van een fysiotherapeut in een praktijk. De minor leert studenten deze cruciale vaardigheid van interdisciplinair werken.

De minor wordt afgesloten met een kennistoets, beroepsopdrachten en een voldoende beoordeling voor de stage.

Een impactvol vakgebied

Studenten zijn enthousiast over de minor. Valentino Schuurman ervaart de uitdaging en diversiteit aan ziektebeelden, evenals de samenwerking met verschillende disciplines, als zeer motiverend. Hij voelt dat hij op deze manier echt een verschil kan maken. Ook Roby Zuiderduin bevestigt de waarde van de minor: “Tijdens deze minor heb ik zowel verdiepende theoretische kennis als uitgebreide praktijkervaring opgedaan. Deze combinatie stelt mij in staat ziekenhuispatiënten nu optimaal en onderbouwd te behandelen. Na deze minor weet ik het zeker: ik wil in een ziekenhuis gaan werken.”