Nieuwe impuls voor bewegingsonderzoek

24

Twee nieuwe Nederlandse technologische ontwikkelingen betekenen een impuls voor klinisch bewegingsonderzoek en revalidatiebehandelingen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Op het door VU medisch centrum en VU georganiseerde eerste wereldcongres bewegingsanalyse, JEGM06, presenteren twee Nederlandse bedrijven (MOTEK en Xsens) hun unieke innovaties. Met deze ontwikkelingen is het mogelijk bewegingsonderzoek – en behandeling te verfijnen en eenvoudiger uit te voeren, wat ten goede komt aan de revalidatie van patiënten met bewegingsklachten.  

Xsens heeft het systeem MOVEN ontwikkeld, dit bestaat uit een pak met sensoren waarmee het voor het eerst mogelijk wordt om in de dagelijkse praktijk, dat wil zeggen buiten laboratoria, lichaamsbewegingen in 3D te analyseren. Op deze wijze wordt bewegingsonderzoek realistischer, goedkoper en toegankelijker.

Met de innovatie van MOTEK, het systeem CAREN, wordt het mogelijk om balansverstoringen te onderzoeken en te behandelen. Dit systeem gebruikt een platform in een interactief laboratorium waar een virtuele wereld gecreëerd kan worden, zodat het mogelijk wordt de gecontroleerde balansverstoringen te gebruiken voor onderzoek en revalidatie. Zowel Xsens als MOTEK zijn bedrijven die nauw samenwerken met kennisinstellingen in Nederland.

Het is de eerste keer dat de Europese en de Noord Amerikaanse wetenschappelijke verenigingen op het gebied van klinisch bewegingsonderzoek en loopanalyses een gezamenlijk congres organiseren. Dit wereldcongres vindt plaats van 27 t/m 30 september aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

VU medisch centrum heeft, als enig UMC, translationeel onderzoek op het gebied van bewegen bestempeld tot zwaartepunt van onderzoek en patiëntenzorg,. Dit onderzoek krijgt concreet vorm in het onderzoekinstituut MOVE: een interfacultair samenwerkingsverband tussen VUmc, de faculteit bewegingswetenschappen (VU) en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Doel van MOVE is om de resultaten van bewegingsonderzoek toepasbaar te maken voor klinische patiëntenzorg.

Ook in MOVE wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven.

Bron: VuMC