Nieuwe aanpak rugklachten kosteneffectief en leidt tot eerder herstel

59

Een innovatieve begeleiding bij chronische lage rugklachten leidt tot eerdere werkhervatting en beter functioneren zowel thuis als op het werk. Zo zorgt deze begeleiding, ontwikkeld door VU medisch centrum, bij langdurig arbeidsongeschikten voor duurzaam herstel en kostenbesparing voor de maatschappij. Door deze begeleiding vindt werkhervatting namelijk gemiddeld vier maanden eerder plaats. Epidemioloog Ludeke Lambeek deed onderzoek naar deze behandeling en promoveert op 16 september op haar bevindingen bij VU medisch centrum.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Rugklachten zijn een algemeen probleem in de Westerse samenleving. Deze klachten kunnen arbeidsongeschiktheid veroorzaken, met als gevolg hoge kosten voor de maatschappij. Ludeke Lambeek schat de kosten in Nederland op ongeveer 3.5 miljard per jaar. Zij deed onderzoek naar een innovatieve begeleiding voor langdurig arbeidsongeschikten met chronisch lage rugklachten gericht op duurzaam herstel in werk en privé. De begeleiding vond plaats in het ziekenhuis, in een gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk en op de werkplek. De behandeling werd uitgevoerd door een team dat bestond uit een klinisch arbeidsgeneeskundige, medisch specialist, getrainde ergotherapeut en fysiotherapeut.

Ludeke vergeleek patiënten die de innovatieve begeleiding kregen met hen die de gebruikelijke zorg van de huisarts en/of bedrijfsarts ontvingen. Zij concludeert dat na een jaar de patiënten uit de innovatieve begeleidingsgroep gemiddeld vier maanden eerder volledig en duurzaam het werk hervatten. Tevens functioneren zij thuis ook beter vergeleken met de groep die het programma niet heeft gevolgd.

Zowel patiënten als hun zorgprofessionals en werkgever zijn erg tevreden met de innovatieve begeleiding. Ook blijkt uit Lambeeks onderzoek dat de methode kosteneffectief is. Als dit programma op grote schaal in Nederland wordt ingevoerd dan levert dit de maatschappij per saldo aanzienlijke besparingen op.

Bron: vumc.nl

6 REACTIES

  1. De kosten kunnen nog verder worden terug gebracht. Patienten eerst laten behandelen volgens Sickes methode. Volgens velen verguist, echter onbekend maakt onbemind. is nog steeds aan de orde. Er wordt te veel vastgehouden aan: Zo deden wij het altijd! Veel mensen vonden baat bij Sickeszmethode, ook degene waarbij een operatie niet mogenlijk zou zijn omdat het te riskant was, lopen weer als kievieten.
    Kylian

  2. Nieuw? wat is er nieuw aan? Gorte vraag is waaruit deze begeleiding bestaat. Iedereen hetzelfde of individueel geclassificeerd en aangepast beleid? Met dat laatste is in een onderzoek ook met MDT zeer goede resultaten bereikt. Tot 50% bleken ook na jaren rugpijn nog te centraliseren en binnen 2 weken aanzienlijk beter te worden. De combinatie Sickes (orthomanuele) en MDT verhoogt het aantal centralizers. Ook werkplek aanpassing en werkaanpassing hebben mits de patiënt daar goed in wordt gehoord en betrokken hun waarde. Kortom, als je maar logisch nadenkt en verder denkt als de richtlijn, die alle patiënten homogeen behandelen zijn er inderdaad enorme resultaten mogelijk. Bij de werkenden levert dit door werkhervatting natuurlijk meer geld op. Nadeel: er dreigt daardoor een 2 klasse zorg te ontstaan

  3. Zou inderdaad wel eens willen weten wat er nieuw is. Voordat hier de discussie aangegaan wordt welke methode nu goed is of niet (meerdere wegen leiden naar Rome) eerst eens het onderzoek lezen en dan gefundeerd commentaar geven.

  4. Inderdaad Huub, er is niets mis mee om aspecifieke lagerugklachten nader en onderscheidend te trachten te klasseren.
    Onderzoek volgens een dergelijk schema zal echter uit moeten wijzen of dit nieuwe schema iets oplevert.
    Aan dat laatste ontbreekt het vaak, ook bij MDT volgens mij.

    Met collegiale groeten,
    Peter van der Salm.

  5. Jammer dat er geen uitleg wordt gegeven aan het ‘nieuwe’ van deze behandelmethode. Als deze nml zo goed is zou het veel geld kunnen besparen en daarom inzichtelijk moeten worden gemaakt voor alle paramedici welke met deze doelgroep werken. Als dan de methode breed wordt toegepast kan deze ruim getoetst worden.

  6. De geïntegreerde zorg werd gegeven door team waarin een klinisch arbeidsgeneeskundige die de behandeling coördineerde. De fysiotherapeut verzorgde de patiënt gerichte interventie, het graded activity programma en een ergotherapeut de werkplekgerichte interventie, het werk(plek)aanpassingsprogramma.

    Het gehele proefschrift is gratis te downloaden vanaf deze – link –

Reacties zijn gesloten.