Patiënten met spanningshoofpijn hebben baat bij acupunctuur. Het aanprikken van klassieke acupunctuurpunten is echter geen vereiste. Dit blijkt uit een gerandomiseerde studie die British Medical Journal vorige week vervroegd op zijn website publiceerde. De studie stond onder leiding van Klaus Linde van het Centrum voor complementair onderzoek van de Technische Universiteit München.In het onderzoek kregen 270 patiënten óf acupunctuur óf oppervlakkige acupunctuur op “niet-acupuntuurplaatsen” óf werden op een wachtlijst geplaatst. De patiënten uit de eerste twee groepen hadden in 9 tot 12 weken na randomisatie respectievelijk 10 (acupunctuur) en 11 (nep-acupunctuur) dagen hoofdpijn, terwijl de patiënten op de wachtlijst gemiddeld 16 dagen hoofdpijn hadden.
Hoewel van de nep-acupunctuur – er worden minder naalden gebruikt, ver van klassieke acupunctuurplaatsen – een minimaal fysiologisch effect is te verwachten, sluiten de onderzoekers niet uit dat deze ‘acupunctuur’ toch een rol speelt bij het effect op spanningshoofdpijn. Een andere mogelijkheid is volgens de auteurs dat de hoofdpijnreductie het gevolg is van een potent placebo-effect van acupunctuur.
Uit een eerdere studie van Linde (MC 19/2005: 809) blijkt dat bij patiënten met migraine nep-acupunctuur even goed werkt als echte acupunctuur.
Bron: ArtsenApotheker