Minder medicijnen, minder valpartijen

51

Valpartijen bij ouderen kunnen heel vervelende gevolgen hebben. Slecht schoeisel, een losliggend tapijt of verminderd zicht kunnen de oorzaak van het vallen zijn. Maar ook medicijngebruik. Bewegingswetenschapper Judith Hegeman concludeert dat voor onderzoek naar valrisico bij medicijngebruik het testen van valgerelateerde vaardigheden nuttig is.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De relatie tussen valpartijen en medicijngebruik is al meerdere keren aangetoond. Verminderen van het aantal en/of de combinatie van geneesmiddelen die iemand gebruikt is dan ook belangrijk. Het ontbrak echter aan gevoelige testmethoden om het effect van deze aanpak kwantitatief te kunnen onderzoeken. Promovendus Hegeman pleit in haar studie voor het daadwerkelijk testen van valgerelateerde vaardigheden. Om te bekijken of een verandering in medicijngebruik de valkans verkleint, moeten er volgens haar meer soorten tests voorhanden zijn. Zo kan de meest geschikte test bij een bepaald geneesmiddel gekozen worden.

Judith Hegeman voerde haar promotieonderzoek uit bij de afdeling Research, Development & Education in nauwe samenwerking met de afdeling Farmacie, beide van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Voor haar onderzoek naar de effecten van door ouderen veelgebruikte medicijnen gebruikte ze tests voor reactietijd en evenwicht. Het bleek dat ontstekingsremmende pijnstillers het valrisico niet verhogen. Paroxetine (een antidepressivum) had echter wel een negatieve invloed op het evenwicht. Hegeman promoveerde maandag 31 oktober aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Bron: Maartenskliniek