Manuele therapie effectief bij schouderklachten

46

Manuele therapie bij schouderklachten is in combinatie met de gebruikelijke behandeling door de huisarts een effectieve behandeling. De huisarts moet verwijzing voor manuele therapie te overwegen als schouderklachten gepaard gaan met pijn of bewegingsbeperking van de nek. Dit schrijven samenwerkende onderzoekers van het UMC Utrecht en Universiteit Groningen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine. Eén op de vijf Nederlanders heeft schouderklachten. Schouderklachten zijn een hardnekkig probleem, vooral als dit gepaard gaat met pijn of bewegingsbeperking van de nek. De gebruikelijke behandeling door de huisarts bestaat doorgaans uit medicatie (pijnstillers of ontstekingsremmers), ontstekingsremmende injectie in het schoudergewricht of verwijzing voor fysiotherapie. Dit conform de behandelstandaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), die op basis van resultaten van eerder wetenschappelijk onderzoek is opgesteld. Manuele therapie als aanvulling op de gebruikelijke behandeling door de huisarts blijkt nu een effectieve methode van behandeling van schouderklachten.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Loting
Honderdvijftig mensen met schouderklachten die naar de huisarts gingen, en daarbij pijn of bewegingsbeperking in de nek hadden, namen deel aan de studie. Mensen met botbreuken, reumatische aandoeningen of andere aandoeningen, die chirurgische behandeling vereisten, konden niet aan het onderzoek meedoen.Alle patiënten kregen de gebruikelijke behandeling volgens de NHG-standaard. De helft van hen werd op basis van loting verwezen voor een aanvullende behandeling door een manuele therapeut. Tijdens de behandelperiode van twaalf weken was de manuele therapie gericht op het bestrijden van bewegingsbeperking en pijn in de nek en schouder door manipulaties en mobilisaties.

Herstel na manuele therapie
Bij zes weken, drie, zes en twaalf maanden na start van de behandeling werd patiënten gevraagd naar de verbetering van hun schouderklachten. Op al deze tijdstippen waren er meer patiënten hersteld die aanvullende manuele therapie kregen. Na twaalf weken was 43 procent van hen hersteld, ten opzichte van 21 procent van de patiënten die de gebruikelijke behandeling onderging. Ook na een jaar bleef dit resultaat zichtbaar. Bovendien hadden patiënten na manuele therapie minder pijn en bewegingsbeperking, en waren zij minder beperkt in hun functioneren.

Onderzoeksprogramma schouderklachten
Dit onderzoek is uitgevoerd door het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en  Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC Utrecht en de afdelingen Huisarts- en revalidatiegeneeskunde van de Universiteit Groningen. Het onderzoek is gesubsidieerd door NWO en is het eerste in een reeks uit een landelijk onderzoeksprogramma inzake de prognose en behandeling van schouderklachten in de eerstelijns gezondheidszorg. Bron: UMC

2 REACTIES

  1. Goed nieuws Rob,

    Alleen vind ik de percentages van 43 % best tegenvallen. Dat betekend dat meer dan de helft van de patienten geen baat heeft bij de behandeling. Ook is mij niet helemaal duidelijk of reguliere zorg door de huisarts alleen vergeleken werd met manuele therapie of dat er ook ngo een groep patienten was die reguliere fysiotherapie kregen. Anders kun je nog geen uitspraak doen over het extra effect van manuele therapie bovenop reguliere fysio…..
    Verder blijft het goed nieuws uiteraard…..

  2. Goede reclame voor ons vak, hiervan kan je gebruik maken bij de vaststelling van je tarief in het volgende jaar.
    Ik ben echter van mening dat indien er schouderklachten zijn zonder nekklachten wel degelijk verwijzing naar de MT op zijn plaats is. Er is, als er geen sprake is van klaaggedrag over de nek, ook hoog TWK beperking die direct met de schouderklachten in verband kan worden gebracht.

Reacties zijn gesloten.