Mandibula hersteld na tijdelijke implantatie in een rugspier.

23

Een uitdaging bij bottransplantaties is te voorkomen dat secundaire botdefecten ontstaan. Een patiënt met een kaakdefect door een eerder operatie vanwege kanker kreeg een implant van een kaak die groeide in zijn rugspier.Drie dimensionale CT en andere computer technieken werden gebruikt om een ideale virtuele vervanging te creëren voor het mandibula defect. Een mal van titanium werd vervolgens met botmineraal blokjes samen met “human bone morphogenetic protein” van de patient zijn beenmerg gevuld.De mal werd geïmplanteerd in de latissimus dorsi en 7 weken nadien getransplanteerd als een vrij bot transplantaat om het mandibula defect te repareren.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Deze techniek zorgde op deze wijze niet voor een secundair botdefect. Bot scintigrafie liet botvorming en mineralisatie zien in het mandibulair transplantaat, en er werd een bevredigend esthetisch resultaat behaald. Deze operatie is de eerste in zijn soort.

Growth and transplantation of a custom vascularised bone graft in a man The Lancet Volume 364, Number 9436 28 August 2004Bron: HuisartsVandaag