Het programma voor longrevalidatie is sinds 2004 ondergebracht bij het Revalidatiecentrum Breda. Daarvóór maakte het onderdeel uit van De Klokkenberg.
Het huidige programma is het laatste jaar sterk aangepast. Voorafgaand aan de revalidatie is er een fase (assessment) waarin de patiënt als het ware wordt gescreend op geschiktheid voor het intensieve groepsprogramma. In het assessment wordt ook duidelijk hoe de revalidatie op ieders persoon moet worden afgestemd.
In de revalidatie spelen sociale vaardigheden een belangrijke rol, want de twaalf revalidanten gaan niet alleen elk met hun eigen problemen om, maar ook met elkaars problemen. Het is een voortdurend lotgenotencontact, waarbij de groep een aanjagende rol kan spelen bij de genezing. Het behandelprogramma is ook aangepast. Voorheen waren veel disciplines met elk hun deskundige bij de revalidatie betrokken. Nu zijn het niet minder disciplines of minder deskundigen, maar de contacten tussen de betrokken professionals zijn intensiever. De aanpak is, zo verwoordt programmamanager dr. Alex van ’t Hul het, niet langer multidisciplinair, maar interdisciplinair.
Door de revalidant zelf op schrift vastgelegde eindtermen vormen het doel van de revalidatie. Te allen tijde hebben de revalidant, de begeleiding en zijn groepsgenoten hun doelen voor ogen. Voor alle deelnemers geldt dat de kortademigheid drastisch moet verbeteren. Dat gebeurt mede door de spieren rondom de longen te verstevigen. Dat kan door oefeningen, maar ook door medicijntoediening. De eerste groep die het nieuwe programma heeft gevolgd, is inmiddels alweer enkele weken geleden ‘afgezwaaid’. Inmiddels is een tweede groep gevormd, is het personeel verder geschoold en krijgt het programma een steeds duidelijker structuur. Het is de bedoeling de resultaten ervan in wetenschappelijke publicaties uit te dragen.
Bron: BN/Stem