Knieprothese beter door slijtvaste kunststof

66

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een nieuwe methode ontwikkeld om polymeren (kunststoffen of plastics) te maken. Dat kan al op betrekkelijk korte termijn leiden tot bijvoorbeeld knieprotheses die levenslang meegaan.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De huidige knieprotheses hebben een levensduur van tien tot vijftien jaar. Ze worden gemaakt met polyethyleen als beschermingslaag tussen het bot en de keramische of metalen delen van de prothese.

Het polyethyleen dat met behulp van de nieuwe methode wordt gemaakt, is veel homogener van samenstelling en daardoor veel slijtvaster dan met de huidige productiemethode mogelijk is. Daardoor gaat het tien tot honderd keer langer mee, hebben de eerste proeven uitgewezen.

“Polymeren bestaan uit lange molecuulketens die kriskras door elkaar liggen, zoals de slierten op een bord spaghetti”, legt onderzoeker Dirk Lippits uit. “Plastics worden normaal gesproken gemaakt door polymeerpoeder te verhitten en samen te persen. Maar dat leidt tot een resultaat waarbij de ‘slierten’ (de molecuulketens) tamelijk willekeurig met elkaar vermengd worden. Wij hebben een manier bedacht om de polymeren langzaam en gecontroleerd te verwarmen waardoor ze niet meer volledig met elkaar verstrengeld zijn. Daardoor heb je veel meer greep op het eindresultaat.”

De mogelijke toepassingen zijn legio, meent Lippits. “Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan ‘supersterke’ vezels, zoals die gebruikt worden in kogelvrije vesten.”

Wanneer het Eindhovense procédé daadwerkelijk voor producten zal worden gebruikt, is moeilijk te zeggen, aldus Lippits. “Dat hangt af van de industrie, die methoden moet ontwikkelen die goedkoop genoeg zijn om de productie rendabel te maken.”

Bron: Nederlands Dagblad

1 REACTIE

  1. Ik heb een kunstknie en heb nu al 4 jaar pijn .
    Wanneer zou een kunsstof knie op de markt kunnen zijn?

Reacties zijn gesloten.