KNGF wil snel pragmatische oplossingen

57

“De meest acute knelpunten in het declaratieverkeer voor fysiotherapeuten zijn op dit moment: niet kunnen declareren omdat verzekerden niet vindbaar zijn, te late betalingen door verzekeraars en onterechte afwijzingen. Daar moet nu heel snel verbetering in komen. Ook de verrekening van de verleende voorschotten is voor de KNGF een bron van zorg,” aldus Micky Adriaansens, directeur van de KNGF, en lid van de stuurgroep Declaratiecasus. “Wij verwachten een pragmatische aanpak van de verzekeraars voor de verrekening van de eerste vijf maanden van dit jaar.” Begin mei is de Taskforce declaraties fysiotherapie van start gegaan, waarin KNGF en ZN samen werken aan het oplossen van knelpunten in het declaratieverkeer fysiotherapie.

Pragmatische oplossing
Gezien de problemen die zich begin dit jaar voordeden met de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet en de grote aantallen switchers, kon Adriaansens zich vinden in de oplossing van voorschotten. “Daarmee beschikken de fysiotherapeuten tenminste over werkkapitaal. Keerzijde is dat er een opeenhoping dreigt van de correcties op de feitelijke declaraties. “De vraag is of je als verzekeraar alle declaraties tot op de details wil gaan toetsen of dat je een pragmatische oplossing kiest. We hebben die vraag ook aan het CTG voorgelegd. Wij willen een oplossing die de fysiotherapeut zo min mogelijk tot last is. Fysiotherapeuten declareren al lange tijd digitaal. Zorgverzekeraars moeten de boel snel op orde krijgen. Deze situatie mag niet veel langer duren. Fysiotherapeuten hebben al lang genoeg geduld getoond.”

Standaardisatie contracten

In april hebben KNGF, ZN, een aantal verzekeraars en leveranciers tijdens een invitational conference een inventarisatie gemaakt van de acute en meer structurele probleemgebieden. Daar kwam de COV-problematiek uitgebreid aan de orde. Maar het ging niet alleen over de vindbaarheid van verzekerden. “Wij willen een koppeling van de COV aan een vergoedingenoverzicht van behandelingen. Als iemand aanvullende verzekering X heeft, moet ook direct zichtbaar zijn op hoeveel behandelingen iemand recht heeft.”
Een ander probleem is volgens Adriaansens het gebrek aan standaardisatie in contracten. “Er is een wildgroei aan kwaliteitsindicatoren en voorwaarden die zorgverzekeraars in hun contracten stellen aan fysiotherapeuten. Als alle verzekeraars hun eigen weg gaan, gaat dat de fysiotherapeut heel veel werk kosten aan registreren en verantwoorden. Wij pleiten voor basisafspraken die genoeg ruimte laten voor profilering en onderlinge concurrentie. Uitgangspunt voor de basisafspraken is: wat is noodzakelijk om vast te leggen?”

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Nog een hot issue is de retourinformatie van verzekeraars. Een groot aantal verzekeraars kan nog steeds geen digitale retourinformatie leveren. “In tegenstelling tot reeds jaren bestaande afspraken ontvangen fysiotherapeuten nog steeds papieren computeruitdraaien waarop met een gele marker is aangegeven wat fout is, terwijl al sinds 2002 een strafkortingsregeling geldt als de fysiotherapeut de declaratie niet digitaal aanlevert. Fysiotherapeuten worden daardoor opgezadeld met veel extra werk. De veronderstelling is altijd geweest dat afspraken tussen KNGF en ZN door alle verzekeraars zouden worden opgevolgd. In de praktijk komt daar niet veel van terecht.

Taskforce
Deze en nog een aantal andere onderwerpen (machtigingen, verschillende interpretaties van standaarden) komen op tafel bij de Taskforce declaratieverkeer fysiotherapeuten. De taskforce geeft een vervolg aan de besprekingen die hebben plaatsgevonden over een convenant declaratieverkeer, in het kader van het programma Declaratiecasus. De taskforce richt zich zowel op structurele verbeteringen in het declaratieverkeer als op het oplossen van acute operationele knelpunten. “Het KNGF wil zelf actief meedenken en meewerken aan oplossingen. Daarom zitten we in de taskforce en heb ik zitting genomen in de stuurgroep van het programma Declaratiecasus. Dan kun je meebepalen en issues op de agenda plaatsen. Zoals de aanpassing van de EI-standaard voor paramedisch hulp; die dateert nog van 1992 en is hard aan verbetering toe. Daar werken we nu aan binnen het programma. En aan een goede beheerstructuur voor standaarden; want die ontbreekt.”

Bron: E-Declareren