Uit een recentelijke studie naar kinderen die voetballen en kampen met bovenbeen blessures is gebleken dat onder andere de leeftijd, de plek en de toedracht van de blessure uitsluitsel kan geven binnen welk tijdsbestek de jonge voetballers weer de sport kunnen hervatten.
Dit is vooral van belang omdat voetballers zo snel mogelijk weer het veld op willen.
Veel bovenbeenblessures worden veroorzaakt door overbelasting of contact blessures en komen bij zowel volwassen als jonge sporters regelmatig voor. Uniek aan deze studie is dat er voor het eerst specifiek word gekeken naar de blessures en hersteltijd bij jonge sporters.
De onderzoekers hebben gedurende 5 jaar (2000-2005) gekeken naar alle bovenbeenblessures in de jeugdteams van de English Football Asociation. Meer dan 12.000 jongens tussen 8 en 16 jaar speelden in die tijd in deze competitie.
In die periode zijn er 10.225 blessures geregistreerd, waarvan 1.288 ( 13%) van deze blessures spieren betroffen in het bovenbeen. De meest getroffen spieren waren de quadriceps, de hamstrings en de adductoren.
Gemiddeld waren spelers 13 dagen uitgeschakeld vanwege hun blessures; maar deze tijd varieerde afhankelijk van de specifieke blessures en de spelers.
Jongere spelers waren sneller hersteld dan oudere spelers, en hamstrings blessures duurden het langst om te herstellen in vergelijking met de andere spiergroepen. Contact blessures duurden over het algemeen ook langer om te herstellen dan overbelasting blessures.
Naast bovenstaande resultaten kwam ook uit het onderzoek naar voren dat recidieven gemiddeld een dag sneller herstellen dan wanneer het een eerste blessure betreft. Dit in tegenstelling tot volwassen sporters die, zo bleek uit eerder onderzoek, er gemiddeld 4 dagen langer over doen om te herstellen bij een recidief.
Ook werd duidelijk uit het onderzoek dat halverwege de eerste helft het risico op bovenbeenblessures groter word. Dit risico zet zich voort in de volledige tweede helft. Hieruit blijkt dat kinderen eigenlijk niet goed kunnen herstellen in de pauze. Het advies dat de onderzoekers dan ook geven is om de pauze te verlengen, en als dit niet mogelijk is om spelers te wisselen om de kans op blessures te minimaliseren.
Er moet wel een kanttekening geplaatst worden bij de resultaten van dit onderzoek.
De kinderen die hebben mee gedaan aan dit onderzoek waren semi-profs die waarschijnlijk toegang hadden tot betere trainers dan sporters van clubs op amateurniveau. De hersteltijden zijn daarom optimaal en kunnen dus verschillen van sporters op amateurniveau.
Bron: The American Journal of Sports Medicine Am J Sports Med January 4, 2012