Fysiotherapeuten uit Twente en de Achterhoek hebben besloten om op zondag 27 maart (1e Paasdag) het voorgelegde Achmea-contract op een zgn. “Boake” (paasvuur) te Borculo te verbranden. Deze fysiotherapeuten vinden dat de eenzijdig opgestelde overeenkomst onacceptabel is. Naar hun mening doet zorgverzekeraar Achmea beloftes aan haar verzekerden en wentelt de hiermee gemoeide financiële consequenties af op de fysiotherapeut.
In het begin van dit jaar kwam deze groep in het nieuws, doordat deze fysiotherapeuten (ca 120) weigerden om alle contracten van zorgverzekeraars te ondertekenen.
In het traject om marktwerking binnen de gezondheidszorg in te voeren, is de beroepsgroep fysiotherapie aangewezen voor het zogenaamde experiment “WTG-express”. Dit houdt in dat de fysiotherapeutische praktijk niet meer valt onder de opgelegde maximumtarieven, maar vrij is om marktconforme prijzen voor diensten vast te stellen. Om dit goed te laten verlopen is een aanpassing van de wet en regelgeving noodzakelijk. Het uitblijven van de Maatregel van Bestuur binnen de wet HOZ, is voor zorgverzekeraars aanleiding geweest hun machtspositie te misbruiken. In een slikken of stikken beleid werden eenzijdig opgestelde contracten aan fysiotherapeuten voorgelegd. Door te weigeren om te tekenen zijn gesprekken tussen zorgverzekeraars en fysiotherapeuten uit Twente en de Achterhoek op gang gekomen. De enige verzekeraar waarbij de fysiotherapeuten blijven weigeren om over te gaan tot tekenen, is Achmea.
Achmea weigert als enige zorgverzekeraar de extra kosten te betalen wanneer een patiënt thuis behandeld moet worden. In het Achmea contract wordt de fysiotherapeut verplicht deze kosten voor eigen rekening te nemen. De fysiotherapeuten vinden dat hierdoor een goede zorgverlening niet mogelijk is en gaan daarom over op een massale verbranding van de aangeboden overeenkomsten.
Met het verbranden van de overeenkomsten willen de fysiotherapeuten het wanbeleid van Achmea t.a.v. verzekerden en behandelaars aan de kaak stellen. Eerder dit jaar werd de verzekeraar door de reclamecode commissie al berispt omdat deze t.a.v. fysiotherapie misleidende reclame maakte.
Meer info: Henk Jansen