Voorste kruisband reconstructie
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › Fysiotherapie Studenten Forum › Studenten prikbord › Voorste kruisband reconstructie
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 14 jaren, 11 maanden geleden door Peter van der Salm.
- AuteurBerichten
- 02/12/2009 om 08:17 #9972Niek VinkDeelnemer
Op dit moment loop ik stage in een particuliere praktijk en zie ik veel patienten met een status na een VKB reconstructie. Met 12 weken post-ok stromen deze patienten in bij onze ‘kniegroep’ waar gezamenlijk verder gerevalideerd wordt in een gymzaal. De nieuwkomers mogen dan in eerste instantie nog niet joggen/hardlopen, maar moeten eerst goed leren afwikkelen, kneeing-in en giving way corrigeren, etc. Met +/- 14 weken wordt dan begonnen met joggen/hardlopen. Ook omdat de graft, voor zover ik weet, tussen de 6 en 12 weken op zijn zwakst is?
Nu ben ik op het internet eens gaan rondkijken en ik heb verschillende patientenfolders gevonden t.a.v. de revalidatie na een VKB reconstructie waarin heel uiteenlopende adviezen staan t.a.v. het hardlopen. Zie hieronder:
– Week 6-12 : start bij running in a straight line at 40% pace and progress as advised by your Physiotherapist (Oxford Radcliffe Hospitals)
– Week 8: U kunt starten met hardlopen op vlak terrein. We raden u aan op een zachte ondergrond te lopen en goed schoeisel te dragen. Het vergroten van de loopafstand moet voorzichtig gebeuren. (St. Radboud Nijmegen)
– Week 16-24 : vanaf nu is jogging op vlak terrein toegestaan. Opdrijven proprioceptieve oefeningen. (tweestedenziekenhuis Tilburg/Waalwijk)–Uiteraard is de revalidatie heel patientspecifiek en zijn er gegronde redenen om wel of juist niet met een bepaalde patient al te gaan hardlopen. Als het stabiliserend vermogen nog niet goed is of dat er nog niet goed wordt afgewikkeld, dan is hardlopen uiteraard niet aan te raden. Gezien de patientfolders is er daarentegen niet echt een consensus t.a.v. het hardlopen(ik heb ‘vooralsnog’ geen uitgebreid literatuuronderzoek gedaan).
Mijn vraag is nu wat jullie ervaringen hierbij zijn en of er een verklaring is waarom bij het ene ziekenhuis al na 6 weken en bij de ander pas na 16 weken wordt begonnen met hardlopen.
Vr. gr.
Niek (student fysiotherapie) - 03/12/2009 om 12:42 #10085Peter van der SalmDeelnemer
Beste Niek,
Wanneer je b.v. ziekenhuisgebonden protocollen gaat analyseren op de wetenschappelijke onderbouwing, wordt je nogal eens teleurgesteld.
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.