Spierkracht linken met hypertonie
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › Fysiotherapie Studenten Forum › Studenten prikbord › Spierkracht linken met hypertonie
- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 15 jaren, 1 maand geleden door S Bosman.
- AuteurBerichten
- 10/10/2009 om 10:24 #9970S BosmanDeelnemer
Beste medestudenten en fysiotherapeuten,
Laatst zat ik in een kleine discussie met een medestudent van mij.
Wij hadden het over hypertonie van de m. Trapezius pars descendens en de spierkracht.Ik was van mening dat wanneer er een hypertonie is van deze betreffende spier(deel) er een spierkracht van 3+ moet zijn.
Want iemand met een hypertonie van deze spier heeft naar mijn mening zijn/ haar schouders in elevatie stand.
Mijn medestudent was het hier niet helemaal mee eens en vond dat ook met hypertonie een spierkrachtsniveau van 2 kon zijn.Dit hebben wij vervolgens nagevraagd aan de docent die toen les gaf en hij gaf aan dat inderdaad iemand met spierkracht 2 ook een hypertonie van die spier kan hebben.
Vervolgens kwam ik met het volgende, wellicht klinkt het totaal onlogisch, maar goed…
Als je dan een patiënt hebt met spierkracht 2 van de m. Trapezius, en het pars descendens heeft wel hypertonie.
Dan kan er geen elevatiestand optreden, want de spierkracht is 2, maar wanneer je de zwaartekracht uit zou schakelen (wij bedachten, we laten de patiënt naar voren buigen zodat de spier niet tegen de zwaartekracht in hoeft te gaan), zou deze spier dan ervoor zorgen dat de schouders in elevatie gaan.Klinkt dit logisch of heb ik hier een heel raar beeld van? Of hoe ziet u dit?
Ik hoor het graag.Met vriendelijke groet,
Sebastiaan
NOTE: Ik zie hypertonie als een verhoogde spieractiviteit. Deze is mijn ogen dan aangespannen en vandaar het harde gevoel bij mensen met een hypertonie.
- 10/10/2009 om 11:22 #10079Peter van der SalmDeelnemer
Beste Sebastiaan,
Heb je al eens nagedacht over de volgende vragen:
Wat verstaan we, kijkend naar jouw gegeven definitie, eenduidig onder het begrip hypertonie?
Hoe stelt een fysiotherapeut betrouwbaar een hypertonie vast?
Met groeten,
Peter van der Salm. - 11/10/2009 om 11:09 #10080RobSleutelbeheerder
Beste Sebastiaan,
Hypertonie is een andere spieractiviteit dan die bepaald wordt nav de MRC-schaal.
Vergelijk het met een spierspasme, wanneer de kracht van een spierspasme sterker zou zijn dan die van de onderzoeker; spreekt men dan van spierkracht 5 ?Wat ik aangeven wil is dat je appels met peren vergelijkt.
- 11/10/2009 om 17:40 #10081S BosmanDeelnemer
Beste Peter en Rob,
Allereerst, bedankt voor het snelle antwoord.
Om in te gaan op het bericht van Peter.Wat ik denk dat men verstaat onder een hypertonie is, wanneer ik dokterdokter.nl citeer, “Verhoogde druk of spanning (tegengestelde van hypotonie)“
Dat houdt dan in dat mijn gedachte over hypertonie onjuist was.Op uw tweede vraag kan ik helaas geen antwoord geven, omdat ik het niet weet.
Ik heb getracht het op te zoeken, maar ik kan het ook niet vinden (of mijn zoektermen zijn onjuist).Dan wil ik nog reageren op het bericht van Rob.
Dat is zeer duidelijke taal. (hehe)In ieder geval hartelijk dank, aan beiden. Ik heb er zeker wat aan. Het heeft in ieder geval mijn ‘ogen geopend’ en laten zien dat ik heel erg verkeerd heb zitten denken.
Met vriendelijke groet,
Sebastiaan
- 11/10/2009 om 21:58 #10082FrancisDeelnemer
Beste Sebastiaan,
Spierkrachtgetallen als spierkracht 2 of 3 zijn functionele begrippen, je kunt ze niet zien als Pk’s van een auto. Het gaat er om of een arm of een schouder in het geval van spierkracht 3 tegen de zwaartekracht geheven kan worden. In principe kunnen er veel meer “Pk’s” in zo’n trapezius zitten dan aan de hand van de prestaties aanwezig lijken.
Hypertonie is een neurologische situatie: de tonus wordt bepaald door de activiteit van de alfa-motorneuronen.
Hypertonie van een spier kun je vergelijken met een automotor waarvan de stationair te hoog staat afgesteld.Het is een subjectief begrip, net als hypotonie.
De meeste fysiotherapeuten met enige ervaring zullen een hypertonie herkennen, maar er geen maat van kunnen vastleggen. Dat komt doordat een normotonie ook subjectief is, zowel voor de fysiotherapeut als voor de betrokken patiënt. De tonus verschilt nogal per individu, per leeftijd, per (beroeps)activiteit.
Verwar overigens niet hypertonie met hypertonus zoals bij een spasticus. - 13/10/2009 om 13:27 #10083S BosmanDeelnemer
Beste Francis,
Bedankt voor het antwoord. Alhoewel ik geen auto-fanaat ben heb ik na wat uitleg van een echte motorfan toch begrepen wat u bedoelde met de metafoor.
Het is voor mij nu compleet duidelijk en ik dank u allen voor de reacties welke gegeven zijn.
Met vriendelijke groet,
Sebastiaan
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.