Meetinstrument spiertonus
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › Overige onderwepen/algemeen › Overige onderwerpen/algemeen › Meetinstrument spiertonus
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 jaren, 10 maanden geleden door Edwin de Raaij.
- AuteurBerichten
- 08/03/2013 om 21:58 #16999CoenFysioDeelnemer
Weet er iemand een methode of apparaat waarmee je een objectieve meting kan doen van de spiertonus? Tonusvermindering komt in mijn doelstellingen vaak voor, maar ik kan het niet objectief meten of er een waarde aan toekennen. Als dat wel kan, zou dat voor mij veel toegevoegde waarde hebben!
- 18/03/2013 om 09:21 #17021Edwin de RaaijDeelnemer
Beste Coenfysio,
Inderdaad, een veelvuldig gebruikte term in behandeldoelstellingen is ‘afname van spierspanning’. En hoe kun je zo’n afname objectiveren.
Als het doel een afname is dan is er kennelijk vastgesteld dat de soierspanning te hoog is. En daar begint de uitdaging, hoe dit vast te stellen? Palpatie en oppervlakte EMG wordt in de kliniek gebruikt, als ook de Modified Ashworth Scale bij specifieke doelgroepen (vaak centraal neurologische aandoeningen). Maar hoe is het gesteld met de psychometrische kwaliteit van deze meetinstrumenten. De MAS is in literatuur beschreven, let wel op de aard van de patiënten die daarin onderzocht zijn, vaak niet vanuit de eerstelijn.Ik gebruik in de praktijk (en adviseer dit ook in de cursussen van Fysiometrics) een dichotomie uitkimstmaat van wel verhoogd/niet verhoogd. En dat in vergelijking met de ‘gezonde zijde’ als dit kan. Vaak koppel ik een NRS voor pijn aan deze bevinding.
Een echt goede valide en betrouwbare methode in de dagelijkse praktijk ken ik niet. Ben benieuwd hoe collegae in het land dit doen.Groet en goeds,
Edwin
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.