Behandeling van zenuwpijn

Weergave van 8 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #6057
      Avatar fotoPaulus1985
      Deelnemer

      Beste Mensen,

      Ik ben Paulus fysiotherpeut, ik behandel momenteel een patient die zenuwpijn heeft. Ik vind het erg moeilijk om te behandelen en deze patient van zijn pijn af te helpen. De casus is al volgt:

      Patient heeft gedurende een maand of twee al klachten welke begonnen zijn met jeuk, sinds een week of twee zonder aanwijsbare oorzaak, hevige pijn.
      Pijn word omschreven als messteken is altijd aanwezig maar verergerd aanvals gewijs, het dragen van kleding over het pijnlijk gebied in vrijwel onmogelijk.
      Geen pro of reducerrende momenten te benoemen.

      Functie onderzoek van knie heup negatief. Rug is wel erg stijf zeker in TLO gebied, sensibilieteits onderzoek wijst op innervaite gebied van N. femoralis cutaneus lateralis. Spierlente en krachtsonderzoek laten ook geen bijzonderheden zien.

      Behandeling tot dusver i.o.m. collega, welke manueel therapeut is, is TLO gemobiliseerd en gemanupileerd. Geen verbetering. Zelf ben ik maar met T.E.N.S begonnen indien dit geen verbetering op korte termijn laat zien moet ik terug verwijzen naar huisarts om waarschijnlijk de patient naar een neuroloog te verwijzen.

      Nieuwe ideeen of inzichten zijn welkom. Anders vrees ik dat ik mijn patient niet van dienst kan zijn.

      Mijn vraag aan jullie hoe behandelen jullie zenuwpijn???

      alvast bedankt voor u reactie, Paulus Korste

    • #6236
      Avatar fotoFrancis
      Deelnemer

      Vraag: waar zit die pijn precies? In de buik, lies, in het bovenbeen?
      Is er sprake van meralgia paraesthetica?

    • #6237
      Avatar fotoPaulus1985
      Deelnemer

      Pijn bevind zicht aan de linkerkant van het bekken en in de liesregio. Tevens is er veel pijn in het bovenbeen.

      Er is inderdaad sprake van meragia paraesthetica maar in mijn ogen is er fysiotherapeutisch niet veel aan te behandelen nog enige tips qua behandeling met name pijnvermindering op korte termijn.

      alvast bedankt MVG Paulus Korste

    • #6238
      Avatar fotoFrancis
      Deelnemer

      Dit zijn nu van die aandoeningen die fysiotherapeutisch nu eens niet alleen maar met oefeningen kunnen worden bestreden.

      Voor de behandeling van deze neuralgiën zijn eigenlijk alleen TENS of Interferentiestroom op de uittredeplaats geschikt. De behandeling duurt lang, maar er is weinig alternatief.

      Als dit niet (snel genoeg) helpt dan blijft alleen maar de gang naar de anaesthesist over: blokkade van de betreffende sensorische zenuw, in dit geval waarschijnlijk de n. cutaneus fem. lat. Aangezien de betrokken zenuwen (het drietal incl. de genitofemoralis en ilioinguïnalis) louter sensorisch zijn, zijn er behalve (tijdelijke) sensorische uitvalsverschijnselen geen motorische problemen t.g.v. die behandeling.
      Maar ja, het lokaliseren van deze zenuwen is voor de anaesthesist een moeilijke zaak.
      Dat lukt de fysiotherapeut electrisch beter.

    • #6239
      Avatar fotoWillemjan Daas
      Deelnemer

      Beste collegae,

      Ik heb iemand behandeld met neurogene pijnklachten in het n. radialis innervatiegebied van de sensibele tak. De oorzaak was een contusio ulnaris na een val. De patient kwam via een neuroloog. Dhr had geen gevoel meer in dit gebied en er waren flinke pijnscheuten bij bewegen en in rust die vanuit de duim. De pijnklachten zijn nu geminimaliseerd. De oorzaak kan ik niet zuiver duiden. Ik heb naast oefentherapie TENS toegepast. Is het toepassen van TENS in deze situatie evidence based?

      m.v.g.

      Willemjan Daas

    • #6240
      Avatar fotohidda
      Deelnemer

      Met Tactiel Stimulering zijn geweldige resultaten bereikt wat betreft pijnbestrijding. Het doel is de zenuwuiteinden in de huid maximaal te stimuleren. Dat heeft allerlei positieve effecten. Het geeft diepe ontspanning en maakt stoffen vrij die pijnstillend werken en essentiele lichaamsfuncties reguleren ( oxytocine ). Ook met andere patientengroepen zijn zeer goede resultaten beriekt, zoals met autisten ( verbetering van contact ), dementen ( vertraging van het ziekteproces ), spasticiteit ( ontspanning en verlichting van pijn ) en hyperactieve kinderen ( meer rust en een beter leervermogen ). Tevens is deze methode ook een belangrijk hulpmiddel in de palliatieve zorg.

    • #6241
      Avatar fotoMartijnO
      Deelnemer

      Als men niet weet wat het precies is lijkt het mij duidelijk om die persoon terug te sturen naar een huisarts op specialist. En dan niet te behandelen!!!!

    • #6242
      Avatar fotoE.W.H. Meier
      Deelnemer

      Wat houdt dat Tactiel Stimuleren precies in ?

    • #6243
      Avatar fotoGPB1964
      Deelnemer

      Beste Paulus1985,

      Op 11 september 2006 leg jij een casus voor van een patient met zenuwpijn in (enkel) de bovenbenen en kleding aan zijn bovenbenen niet kan verdragen.

      Jouw omschrijving van de klachten van je patient in de tweede alinea is exact op mij van toepassing. Ik heb het afgelopen ander half jaar stad en land afgezocht, zowel in de reguliere medische zorg als het alternatieve circuit. Tot op heden zonder enkel resultaat. Momenteel heb ik medicijnen (Tramadol en Rivotril). De klachten worden hierbij onderdrukt, maar de oorzaak is mij nog steeds onbekend en afbouwen van deze medicijnen is niet mogelijk zonder dat de klachten ernstig toenemen.

      Ben jij inmiddels verder gekomen met het achterhalen van een oorzaak of een behandelingsmethode.
      Je zou me een zeer grote dienst bewjzen.

Weergave van 8 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.