achterste kruisband
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › Casuïstiek › Orthopaedische aandoeningen › achterste kruisband
- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 16 jaren, 2 maanden geleden door Ronald Korsten.
- AuteurBerichten
- 05/11/2008 om 20:53 #11099Ronald KorstenDeelnemer
Ik heb vandaag een patiënt met een achterste kruisbandletsel ‘binnen gekregen’. Hij is artroscopisch behandeld. De verwijsbrief gaf geen verdere informatie over de gevolgde operatieve techniek. Passieve flexie is (2 weken post-ok) 160 graden, extensie 0 graden, lichte hydrops. Van buiten ziet er het er dus netjes uit. Wie kan me meer vertellen over akb-letsels post-ok. Op internet worden ook reconstructie-technieken genoemd. Hoe worden deze uitgevoerd?
- 07/11/2008 om 19:27 #11239Wieto MeiborgDeelnemer
Het ingroeien zal net als bij de VKB 3 maanden duren ongeveer. Tot die tijd neemt de kwaliteit van het implantaat af. Daar moet je in ieder geval rekening mee houden.
Bij Flexie tegen weerstand zal er een schuifladebeweging naar achteren optreden door de trek van de M. biceps femoris en semimembranosus en co. Deze zou ik vermijden in het begin, omdat dit de ingroei van het implantaat stoort.
De extensoren van de knie zouden juist als synergisten van de AKB kunnen werken. Hun “schuiflade naar voren effekt” wordt sterker vanaf 30° flexie naar 0° flexie/extensie.
In eindstandige extensie ontstaat echter ook spanning op de kruisbanden. Dit lijkt me dus ook een positie die je wil vermijden.
Ik moet je eerlijk bekennen dat ik tot nu toe nog geen AKB-plastiek heb gezien, dus ik deel alleen maar even mijn gedanken met je. Ik zou ervoor kiezen om oefeningen te beginnen in 30° flexie tot o° flexie. Isometrie van de Biceps eerst weglaten. Patella mobiliseren zoals bij VKB, aangezien een insufficientie van de AKB een kompressie retropatellär opwekt. Aktief onbelast bewegen (in zit skateboard onder de voet en rollen maar) in het bovengenoemde bewegingsbereik om het retropatellaire gewricht te “smeren” (Physio-netwerk).Bovendien staat er een wellicht voor jou interssant artike in de Orthopäde 2004 · 33:87–104;
F. Hoffmann · Klinik für Orthopädie und Sportorthopädie im Klinikum Rosenheim
“Der Einfluss der Beinstatik, hier insbesondere der Verlust des physiologischen
Knievalgus oder gar eine Varusstellung der Beinachse,auf die komplexe hintere Knieinstabilität
ist bedeutend.Hier genügt es nicht,eine Rekonstruktion der ligamentären Läsionen
vorzunehmen.Es muss zuvor eine Korrektur der knöchernen Achsverhältnisse
erfolgen.”Er staat verder:
VerletzungsmechanismusDie Ursache für eine isolierte Ruptur des HKB ist die Armaturenbrettverletzung
( „dash board injury“).
Dabei übt bei einem Verkehrsunfall das Armaturenbrett eine nach dorsal gerichtete
Kraft gegen das gebeugte Knie aus. Im Sport kann ein ähnlicher Mechanismus zu einer
Ruptur des HKB führen,wenn der Sportler auf den abgewinkelten Unterschenkel
stürzt und dabei der Fuß in Plantarflexion gehalten wird.Ik hoop dat je er wat aan hebt. Veel succes.
Groeten, Wieto
- 08/11/2008 om 12:24 #11240Wieto MeiborgDeelnemer
Hoi Ronald,
Ik lees net je berichtje nog een keer. Heeft je Patient eigenlijk een plastiek gekregen? Zo niet, wat is er dan eigenlijk wel gedaan?
Groeten, Wieto - 08/11/2008 om 21:01 #11241Jules AlbergaDeelnemer
Hallo Ronald
4 jaar geleden heb ik een artikel gepubliceerd betreffende de revalidatie na een Achterste kruisband reconstructie. Indien je geinteresseerd bent wil ik je dit opsturen. Fysiotherapie praktijk Oosterpark Amsterdam.
Jules Alberga - 08/11/2008 om 21:43 #11242RobSleutelbeheerder
Hallo Jules,
Je kunt hier op het forum ook bijlages posten.
Als je het document in PDF of DOC hebt, kun je het hier plaatsen.
Ik wil je best helpen als dat nodig is. - 09/11/2008 om 20:44 #11243Ronald KorstenDeelnemer
Al vast bedankt voor jullie reactie. Naar ik begrepen heb is de akb gehecht – in ieder geval geen plastiek dus. Jules, ik ben heel benieuwd naar je artikel. Kan die misschien naar FysioForum?
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.