Met ParaBench hebben we inzichtelijk gemaakt wat de daling is van het aantal klachten die in behandeling genomen worden op het gebied van Reuma. De afgelopen 2 jaar is er een vrij constante lijn met een relatief kleine schommeling in de aantallen patiënten. Sinds dat de vergoeding uit de basis verzekering is gehaald zien we een erg sterke daling van het aantal klachten. Er blijft nog maar een derde over van het aantal patiënten tov de voorgaande jaren. De gevolgen hiervan zijn ook niet gering te noemen. Het reumafonds heeft in een bericht van 4 oktober jl. laten weten dat veel reumapatienten in de problemen zijn geraakt doordat ze geen fysiotherapie meer kunnen afnemen. “Door minder fysiotherapiebehandelingen hebben zij meer pijn, gebruiken ze meer medicijnen en zijn ze vaker afhankelijk van hulp uit hun omgeving.
Uitstellen van fysiotherapiebehandelingen leidt tot maar liefst 80% meer fysieke klachten, 16% minder sociale contacten en 12% meer psychische klachten”. Het lijkt ook maar een beperkte besparing omdat er dus volgens de site van het reumafonds ook sprake is van consumptie van andere zorg; “Zo gebruikt 62% van die groep meer medicijnen en zegt 56% vaker naar een specialist te gaan. Voor 15% van hen is (meer) thuiszorg nodig.
Daarnaast maakt 34% meer gebruik van hulpmiddelen, zoals een stok of rollator. De grote vraag is dan ook of de bezuiniging wel echt een bezuiniging is, zeker als je bedenkt dat mensen zich vaker ziek melden op het werk of zelfs arbeidsongeschikt raken”
Misschien schop ik tegen het verkeerde been aan, maar er zitten mij twee dingen dwars:
– Iedereen kan zich aanvullend verzekeren, ook reumapatiënten
– maakt de beroepsgroep zich druk om hun eigen belangen, nl omzetvermindering, of echt om de patiënten?
Mijn mening is dat de rol van de fysiotherapeut sturend moet zijn naar zelfredzaamheid en zelfverantwoordelijkheid zodat men bijvoorbeeld door een beweegprogramma gestimuleerd wordt om zelf te oefenen, bewegen en sporten.
Een tegemoetkoming vanuit de basisverzekering, zou fijn zijn, maar onbeperkt fysio vergoeden, jaar in jaar uit, stimuleert zelfredzaamheid niet.
Ik ben het helemaal eens met de zelfredzaamheid, maar de praktijk wijst uit dat veel van de reumapatiënten wel wil gaan sporten, vaak in het begin meer klachten krijgen en dan door gebrek aan begeleiding weer stoppen.
Het is trouwens niet helemaal juist dat zelfredzaamheid niet gestimuleerd wordt indien er wel sprake zou zijn van een vergoeding.
Het verhaal is ook niet bedoeld om de reuma weer terug in de basis te krijgen. Er zijn diverse redenen te bedenken waarom patiënten niet meer bij de fysiotherapeut terechtkomen. Ze weten bijvoorbeeld vaak niet wat er nu wel of niet gedekt wordt door de AV. En wat ze wel of niet zelf moeten bijdragen als ze gebruik maken van de AV (wel of niet eigen risico gebruik bijvoorbeeld)
De zorg voor reuma patiënten is waarschijnlijk veel efficiënter in te richten met E-health e.d. en daarmee stimuleer je ook nog eens de zelfredzaamheid. Maar alleen het schrappen van een deel van de basiszorg levert dus een kaalslag op en behoorlijk wat andere zorg consumptie als het niet gepaard gaat met een duidelijke uitleg van de alternatieven voor patiënten.
Dat er onduidelijkheid bestaat over AV, wel of niet een eigen risico, is een goed punt waar de zorgmaatschappij en verzekeraars misschien beter op in kunnen spelen. @ramon, zelfredzaamheid wordt gestimuleerd door een goede fysiobegeleiding tijdens sporten, klopt. Dit kan een eerste stap zijn naar zelfredzaamheid, dat bedoelde ik ook met mijn comment. Bijvoorbeeld in een beweegprogramma. Maar wat ik vaak in mijn praktijk merk is dat mensen met het ‘excuus’ komen dat ze tòch onbeperkt verzekerd ( basis of AV) zijn en door willen met fysiotherapeutische begeleiding. Wanneer je probeert te beargumenteren waarom ze zelfstandig verder moeten, stappen ze of naar een andere praktijk of bellen ze de zorgverzekeraar, die dan doodleuk vertelt dat ze inderdaad recht hebben op onbeperkt fysiotherapie.
Daarom pleit ik voor of een beweegprogramma dat ze eenmalig mogen volgen of beperkte fysio per indicatie.
Dit is natuurlijk een versimpeling van de werkelijkheid, maar volgens mij komt het er uiteindelijk op neer dat ieder persoon, wel of geen reuma, ook eigen verantwoording heeft en dus hierop gewezen mag worden. Hier moet het zorgsysteem op inspelen.