De Friesland oneens met kritiek op vergoeding

26

“Wij geloven dat wij een eerlijk systeem hebben. Als de fysiotherapeuten naar de rechter stappen, dan denken wij er goed voor te staan”, aldus woordvoerder Gerard Bakker van De Friesland Zorgverzekeraar. Hij reageert op een bijeenkomst van fysiotherapeuten in Heerenveen afgelopen maandagavond. Tijdens die bijeenkomst spraken de bewegingsspecialisten zich uit tegen de vergoeding die zij ontvangen. Juridische stappen worden overwogen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

In Heerenveen kwamen ongeveer vijfhonderd fysiotherapeuten bijeen om te praten over de afspraken die De Friesland met hen maakt. Volgens de fysiotherapeuten maakt de zorgverzekeraar het hen steeds moeilijker patiënten met chronische klachten te behandelen. Dat heeft te maken met een relatief nieuwe manier waarop ze door De Friesland worden betaald voor de behandelingen die ze doen.

Minder geld
De zorgverzekeraar heeft een systeem bedacht waarbij niet iedere therapeut eenzelfde bedrag ontvangt voor een behandeling. Afhankelijk van de hoeveelheid behandelingen bepaalt De Friesland hoe ‘doelmatig’ een fysiotherapeut is. Aandoeningen zijn in zeven categorieën onderverdeeld en daarbij is gekeken hoe lang de gemiddelde behandeling duurt. Doet een therapeut er langer over dan het gemiddelde, dan krijgt hij minder geld.
Akkerman erkent dat De Friesland vorig jaar te eenzijdig richtlijnen heeft opgesteld voor de doelmatigheid; de fysiotherapeuten zijn niet geraadpleegd. “Toen hebben wij alles zelf bedacht. Nu hebben wij wel geluisterd naar de fysiotherapeuten. Wij hebben met Friese praktijken gesproken om de doelmatigheid beter te bepalen.”

Rechtgetrokken

De doelmatigheid bepaalt voor de helft hoeveel er uitbetaald wordt. De andere helft wordt bepaald door kwaliteit en dat wordt weer gemeten met klanttevredenheidsonderzoek. Volgens Akkerman zorgt dat voor een eerlijke beloning omdat punten waar praktijken “moeite mee hebben” rechtgetrokken worden door beter te scoren op andere beoordelingscriteria.
“Het is niet zo dat wij de fysiotherapeuten uitknijpen. De therapeuten willen allemaal hetzelfde tarief, maar daarmee zijn wij het niet eens. Moeten wij hetzelfde geven aan fysiotherapeuten die altijd maar op dezelfde manier ‘doorakkeren’ als aan mensen die goede initiatieven tonen? We belonen liever de goede initiatieven.”
De achterliggende gedachte is tweeledig. Akkerman legt uit: “Een verzekerde verwacht twee dingen. Ten eerste dat hij of zij goede zorg krijgt. Ten tweede dat wij bewust omgaan met het premiegeld. Als wij niet werken met de doelmatigheid, dan gaat de premie omhoog.”
Fysiotherapeuten vrezen dat de invoering van de beoordeling op doelmatigheid leidt tot slechtere behandeling. Akkerman stelt dat de hoeveelheid behandelingen niet van invloed hoeft te zijn op de kwaliteit.

Door: Merlijn Torensma
Bron: Friesch Dagblad

9 REACTIES

  1. Tja, wat is hievan de kwaliteit:

    Wij hebben met Friese praktijken gesproken om de doelmatigheid beter te bepalen.”

    Zo ja, wat is dan een oplossing?
    Straffen in het tarief, belonen bij een lager behandelgemiddelde, behulpzaam zijn met nascholing?

    Nu wordt er beleid gevoerd op basis van een conflictmodel.
    Maar ja wat wil je als het KNGF sowieso niet over een vermeende relatie behandelgemiddelde-kwaliteit wil praten.

  2. Beste Peter,

    Ik zit in Zuid-Limburg, veel weet ik er niet van maar in het artikel wordt het volgende vermeld: Aandoeningen zijn in zeven categorieën onderverdeeld en daarbij is gekeken hoe lang de gemiddelde behandeling duurt. Doet een therapeut er langer over dan het gemiddelde, dan krijgt hij minder geld.

    Als ik het juist interpreteer dan zullen ook de chronische klachten in een van de 7 categorieen zitten en wordt er gekeken naar het gemiddelde van alle praktijken (?)
    Wijk je daarvan af dan val je dus buiten de boot en krijg je minder.

    Daarbij lijkt het inderdaad dat dit nieuwe systeem in overleg met een selectie praktijkhouders is gecommuniceerd.

    Niet helemaal oneerlijk dus…..

    Vriendelijke groet,
    Thom

  3. Beste Thom,

    Ook ik ken het voorstel niet in detail.
    Ieder kent de wolk van puntjes met daarbinnen de ‘streep’ van gemiddelden.
    Indien elke individueel geval teruggebracht wordt qua tarief tot dat gemiddelde, eindig je na vele jaarlijkse bijstellingen van dit principe tenslotte net boven het laagste punt van de wolk.
    Is bekend dat daar de beste kwaliteit geleverd wordt?

    Aan de andere kant vind ik dat ons KNGF wel in gepsrek moet met zorgverzekeraars over de variatie in behandelgemiddelden.
    In harmonie bereik je meer dan in een conflictmodel.

  4. Uiteraard draait het allemaal om geld en niet om kwaliteit.
    Ook ik ken de voorstellen niet in detail. Wij werken al jaren intensief samen met AGIS. Deze heeft ook ‘onbeperkte fysiotherapie’ in haar aanvullende pakket MAAR hanteert per contractant of per praktijk een ‘behandelgetal’ voor ALLE patienten, chronisch of niet chronisch. Behandelgetal 10 houdt dus in dat je per patient gemiddeld 10 zittingen per jaar kunt declareren. DTF/ consult is 1x dus kan je iemand anders weer 19x behandelen. Dus geen onbeperkte fitness of zwemlesjes het hele jaar door. Een prima zelfregulerend getal om de kosten in de hand te houden.
    Wellicht is dit model een goed alternatief voor de Friese collega’s ?

  5. De verzekeraars zullen altijd op zoek blijven naar beheersinstrumenten. Dit om ongebreidelde consumptie te beheersen. Verder zal de regeldruk en datavastlegging alleen maar verder toenemen zodat je steeds minder tijd heb om uberhaupt nog een flink aantal patienten per dag te kunnen behandlen.
    De regeldruk zal ertoe leiden dat je zelf tot de conclusie komt om minder, minder vaak en minder lang te behandelen.

  6. Beste Rob,

    Zorgverzekeraars hebben in het kader van onderlinge concurrentie er belang bij doelmatige zorg te contracteren om zo de premies niet nodeloos te laten stijgen.
    Indien ze doelmatigheid gaan verwarren met kwalitatieve verslechtering, lopen hun verzekerden over naar de concurrent.

  7. Beste Peter
    De verzekerden lopen alleen over naar de concurrent als daar de premie lager is of als ze er een betere vergoeding kunnen krijgen. Patienten kijken naar de portemonnae en niet naar ‘kwaliteit’. Als de fysio ingeschreven staat in het register en werkt volgens de richtlijnen is dat voldoende voor de verzekerde.

Reacties zijn gesloten.