Carpale Tunnelsyndroom veel sneller behandeld

37

Sinds januari heeft het Maasziekenhuis Pantein een Carpale Tunnel Syndroom-poli (CTS-poli). Hierdoor krijgt de patiënt in één ochtend de benodigde onderzoeken en bij de diagnose Carpaal Tunnelsyndroom (CTS) maakt hij meteen een afspraak met de orthopeed om te praten over de operatie. Voorheen bedroeg deze doorlooptijd vaak 4 tot 5 weken, waarna de patiënt nog moest wachten op de operatie.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Per jaar komen 200 tot 250 patiënten naar het Maasziekenhuis met een Carpaal Tunnel Syndroom. Deze aandoening geeft dove of prikkelende gevoelens, pijn en soms krachtverlies in de duim, wijs-, middel- en ringvinger. De aandoening is eenvoudig en succesvol met een operatie te verhelpen.

Traject
De huisarts kan op grond van de klachten met vrij grote zekerheid de aandoening CTS vermoeden. De huisarts stuurt de patiënt naar de CTS-poli en geeft de patiënt alvast informatiemateriaal mee. De patiënt kan op dinsdag of donderdag op de poli terecht. Daar wordt een spieronderzoek (EMG) gedaan. De patiënt gaat direct door naar de neuroloog, die de uitslag van het EMG-onderzoek beoordeelt en de diagnose stelt. Als de patiënt inderdaad CTS heeft (vrijwel altijd is dat zo), kan deze meteen terecht op de polikliniek orthopedie om verder te praten over de operatie. Op deze manier kan de patiënt in één ochtend het hele traject afleggen, wat aanzienlijke tijdwinst oplevert. De eerste patiënten zijn inmiddels behandeld en zeer enthousiast.

Operatie
Het Maasziekenhuis hoopt in de loop van dit voorjaar ook de wachttijd voor de operatie aanzienlijk te bekorten, doordat de operaties worden verdeeld over de drie orthopeden. De patiënt wordt daardoor geholpen door de orthopeed die het eerste tijd heeft.

Bron: Maasziekenhuis Patein