‘Bewegen op Recept’ dé oplossing voor gezondheidsproblemen

52

OHRA presenteert vandaag de uitkomsten van een eigen onderzoek naar de ervaringen van deelnemers en betrokken zorgverleners van het Haagse project Bewegen op Recept (BOR). Dit project richt zich op het bevorderen van lichamelijke activiteiten van bewoners uit wijken met gezondheidsachterstand in Den Haag. Dit idee van Haagse huisartsen en de instelling STIOM ,werd in 2003 al door gemeente Den Haag omarmd en gefinancierd. Op basis van de eerste successen is zorgverzekeraar OHRA nu ook een belangrijke financierder geworden.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Bewegen op Recept is een goed voorbeeld van succesvolle publiekprivate
samenwerking op het gebied van gezondheidspreventie. Het belang van ‘bewegen’ als recept voor gezondheidsklachten bij veelal allochtone inwoners van achterstandswijken kan nog meer doordringen bij de landelijke en lokale politiek. Het is nodig dat private
marktpartijen waaronder zorgverzekeraars en sportinstanties deze vorm van preventieve
zorg mede stimuleren en samen met gemeenten zorgen voor een solide financiering en een geoliede projectregie. Dat stelt Prof. Dr. Hugo Keuzenkamp, directeur van OHRA Zorg & Inkomen bij de presentatie van een eigen onderzoek naar ervaringen van het Haagse project Bewegen op Recept.

Vanaf november 2002 namen in Den Haag ruim 1500 bewoners uit achterstandswijken
(Transvaal, Schilderswijk, Moerwijk/Morgenstond, Laak-Noord, Bouwlust/Vrederust en
Regentesse-Valkenboskwartier deel aan het project Bewegen op Recept (BOR). Van de deelnemers was 83 % vrouw. De deelnemers kregen beweging voorgeschreven van hun huisarts in plaats van medicatie. Het project heeft nu tussen de 300 en 400 deelnemers per week die voornamelijk afkomstig zijn uit Nederland, Turkije, Marokko en Suriname. De bewegingsactiviteiten zijn bijvoorbeeld Fitness, Aerobics, Aquarobics en Dansend in Beweging. Het gaat hierbij om mensen waarvan betrokken artsen, fysiotherapeuten of maatschappelijk werkers menen dat meer beweging goed zou zijn voor hun gezondheid. Het recept is gericht op overgewicht, diabetes, aandoeningen aan gewrichten en spieren of sociaalpsychische klachten. Specifieke activiteiten voor jongeren met overgewicht evenals activiteiten voor Hagenaars met diabetes en/of ASTMA/COPD zijn tevens in ontwikkeling.
Deelnemers, zorgverleners en sportinstructeurs zijn zeer enthousiast over de
effectiviteit van het project. Het wordt gecoördineerd door STIOM (Stichting ter
Ondersteuning van de Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening in Den Haag) en in een privaatpublieke constructie gefinancierd door de Gemeente Den Haag, het Ministerie van VWS en zorgverzekeraar OHRA.

Hugo Keuzenkamp: ‘BOR smaakt duidelijk naar meer, maar we moeten erkennen dat het voor de deelnemers niet altijd eenvoudig is om de overstap naar reguliere sport- en
beweegactiviteiten te zetten. De discussie over het nut van bewegen is dan echter wel gevoerd. Mensen die vroeger veel te weinig bewogen, beseffen nu het belang van beweging.
Geldgebrek kan er echter voor zorgen dat men ondanks de goede voornemens weer terugvalt in het oude patroon, en dat moeten we zien te vermijden. Bewegen op Recept is een mooi voorbeeld van een succesvolle publiekprivate samenwerking en ik ben erg tevreden over het feit dat we hieraan hebben kunnen bijdragen als zorgverzekeraar’.

Buiten Den Haag zijn landelijke instellingen en subsidiegevers zeer enthousiast over het
project. De bekendheid van BOR onder artsen en fysiotherapeuten in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam is nog matig. Maar de professionals die hier in achterstandswijken werkzaam zijn, zijn na enige uitleg zonder uitzondering enthousiast over het project. Zij geven BOR wel de suggestie mee om het project nog meer te integreren met andere initiatieven op het gebied van gezond gedrag. Het blijkt overigens dat er in deze gemeenten op verschillende locaties op eigen initiatief bewegingsprojecten worden ontwikkeld.
Geconcludeerd wordt hier wel dat deze projecten nergens zo geïntegreerd zijn in de
dagelijkse praktijk van achterstandswijken als BOR in Den Haag.

Geconfronteerd met de resultaten uit Den Haag concluderen de professionals uit de andere steden dat bewegingsarmoede de oorzaak is van een breed scala aan klachten. Preventief optreden door het stimuleren van bewegen kan veel problemen voorkomen, maar het accent ligt kennelijk nog immer op curatief ingrijpen. Vooral de focus op gezond gedrag als alternatief voor medicalisering spreekt de professionals in andere steden aan. Zowel zorgverzekeraars als politiek zouden meer van het belang van bewegen en zorgpreventie doordrongen moeten zijn en hier, zeker in de grote steden, in moeten investeren. Bewegen op Recept is een mooi voorbeeld van hoe soortgelijke projecten georganiseerd kunnen worden.

Bron: ANP