Een alarmerend hoog aantal Nederlandse kinderen is te zwaar. In 2022 had 13 procent van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar overgewicht, waarvan 9,9 procent matig overgewicht en 3 procent ernstig overgewicht, ook wel obesitas. Overgewicht en obesitas aanpakken bij kinderen blijkt echter verre van eenvoudig. Bewegen mag niet ontbreken in de aanpak van overgewicht en obesitas.
Overgewicht en obesitas hebben vaak meerdere oorzaken. In de behandeling focussen op één aspect, zoals ‘minder eten’, is geen passende oplossing. Juist een integrale aanpak, zoals ook in de aanpak ‘Kind naar Gezonder Gewicht’ van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), heeft grotere kans van slagen. Een stabiel gewicht komt namelijk voort uit een gezonde leefstijl, waarbij onder meer voeding, slaap, beweging en ontspanning een rol spelen. De omgeving van het kind en de ouders hebben daarop grote invloed.
Met alleen inzetten op bewegen komen we er niet, maar bewegen mag ook zeker niet ontbreken in de aanpak van overgewicht en obesitas. De nieuwe richtlijn ‘Overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen’ bevat daarom een concreet beweegadvies en adviseert een beweeginterventie op te nemen in een aanpak. Bewegen kan namelijk een sterke bijdrage leveren aan het bereiken van fysieke en mentale gezondheidsdoelen die helpen overgewicht en obesitas aan te pakken. Zo kan bewegen helpen om de energiebalans en daarmee het lichaamsvet gunstig te beïnvloeden. Ook kan bewegen de algemene fitheid verbeteren door onder meer een versterking van spieren, botten en gewrichten en een verbeterde bloedsuikerspiegel.
Naast de effecten op de fysieke gezondheid, heeft bewegen direct of indirect ook een positief effect op de mentale gezondheid van kinderen. Bewegen kan helpen bij het verwerken van emoties en het omgaan met stress. Door te bewegen kunnen kinderen met elkaar in contact komen, hun zelfvertrouwen vergroten en zitten ze vaak lekkerder in hun vel.
Kortom, bewegen speelt een cruciale rol bij de behandeling van overgewicht en obesitas van kinderen. Bewegen kan zowel helpen bij gewichtsverlies, als bij het benutten van de positieve effecten ervan op zowel de fysieke als mentale gezondheid van kinderen.
Yannick de Korte, specialist Beweeggedrag