“De Belgische gezondheidszorg heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding die veel beter is dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.” De studiecommissie voor de vergrijzing waarschuwt de elgische regering enerzijds voor een explosie van de gezondheidsuitgaven. Maar anderzijds wordt de lof gezongen van deze sector. In 25 jaar tijd kwamen er 270.000 jobs bij in deze sector: drie op vier van alle nieuwe jobs.
De uitgaven voor gezondheidszorg verdubbelden sinds 1970, tot inmiddels 9,2 procent van het bruto binnenlands product. De Belgische overheid neemt daarvan driekwart voor zijn rekening. Daarmee zitten de Belgen perfect op de Europese lijn. In Nederland neemt de overheid een veel geringer deel van de gezondheidslast op zich; in de VS is dat nog veel minder.
Anders dan veel andere sociale uitgaven zorgen deze uitgaven voor economische groei en werkgelegenheid, met een tegenwaarde van 7,3 procent van het bbp. Dat is de keerzijde van de vergrijzing waarvan doorgaans alleen de negatieve effecten worden belicht. Het aandeel van de gezondheidszorg op de arbeidsmarkt is meer dan verdubbeld in 25 jaar tijd, van 3,6 procent tot inmiddels 9,8 procent. Dat betekent 270.000 jobs, of driekwart van de nieuwe jobs in die periode. De sector blijft gestaag groeien, en zal tegen 2008 goed zijn voor 11,4 procent van de totale werkgelegenheid.
Bron: Het Volk