RSI, ook bekend onder de naam ‘klachten armen, nek en schouder’ (KANS), is een moeilijk te behandelen aandoening. Hoe RSI ontstaat is grotendeels nog onbekend. Jaap Brunnekreef deed daarom onderzoek naar het ontstaansmechanisme van RSI. Hij toont aan dat de spierdoorbloeding, zuurstofopname en vaatfunctie in de aangedane arm van patiënten met RSI sterk verminderd is.
Opvallend is dat deze verstoringen ook aanwezig zijn in de arm zonder klachten. Verder blijkt dat de spierkarakteristieken van patiënten met RSI-klachten anders zijn dan van gezonde vrijwilligers. Zo kenmerkt het spierweefsel van RSI-patiënten zich door een snellere vermoeidheid.
Dit promotieonderzoek geeft inzicht in het ontstaansmechanisme van RSI. Een belangrijke conclusie is dat een behandeling van RSI breder van opzet moet zijn dan het lokaal behandelen van de klachten.
Bron: ru.nl
Behandeling RSI: meer dan lokale behandeling klachten http://t.co/uwZtKBdI
Behandeling RSI: meer dan lokale behandeling klachten http://t.co/ONxi5IQk
Ik heb zelf RSI gehad en genezen. 2 jaar kon ik niets meer met mijn handen, geen kopje vasthouden, geen kracht meer in mijn handen. Via mijn schoonmoeder ben ik in contact gekomen met Kinesiologie en de behandelaar, kwam erachter dat ik scheef stond. Het kwam dus niet vanuit mijn armen maar vanuit mijn heupen, waardoor ik scheef ging staan en waardoor er op een punt in mijn lichaam iets vast ging zitten, waardoor de bloeddoorstroming niet meer goed ging en waardoor ik last kreeg van mijn armen en handen. Na 2 behandelingen bij de Kinesiologie behandelaar, is de RSI in 3 maanden tijd volledig weggezakt en kon ik daarna alles weer! Dit wou ik graag delen met anderen. Een goede tip is voor voorkoming. Neem voldoende pauzes op een dag. S’ochtends een pauze, s’middags een pauze en s’avonds, gewoon even rustig zitten met een kopje koffie of thee. Een hou je houding in de gaten. Mocht je ergens last van krijgen ga dan langs een Kinesiologie behandelaar in de buurt. Ik ben al een paar keer geweest en telkens direct geholpen.
Heel herkenbaar, het relaas van Jolanda, al was het bij mij niet zo extreem als bij haar. Het begon met een stijve nek, daarna pijn die via schouders en armen uitstraalde naar mijn polsen en handen. Ik werk als directiesecretaresse en na verloop van tijd kon ik nog hooguit een half uur per dag achter de computer zitten. Instelbaar ergonomisch meubilair, een speciaal toetsenbord, fysio, niets hielp of slechts tijdelijk.
Op de verjaardag van een vriendin werd ik voorgesteld aan haar fysiotherapeut, al vermoed ik dat ze daar een reden voor had die weinig te maken heeft met RSI. Uiteraard was mijn kwaal wel het onderwerp van gesprek en na een kwartier vroeg R.(Hurks) mij om plaats te nemen achter de computer in het atelier van mijn vriendin. Ik hoefde de PC niet aan te zetten en alleen mijn naam te typen. Daarna gaf R zijn kaartje en noteerde hij mijn email-adres. De rest van de avond hebben we gesproken over een gezamenlijke interesse: vakanties in Scandinavië.
De volgende ochtend ontving ik een mailtje van R, die mijn klachten toeschreef aan het thoracic outlet syndrome, kortweg TOS. In het mailtje stond ook een code en een link naar een online … typecursus (typestars. com)! In eerste instantie reageerde ik veronwaardigd, tot ik op de bewuste site de rode thermometer zag, die ik later zo goed heb leren kennen als de RSI-indicator. Na het lezen van de toelichting ben ik, min of meer met de gedachte ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ begonnen met de lessen. Een half uur per dag. Na een week was ik ook bijna weer gestopt, tot ik mij opeens realiseerde dat een les geheel pijnvrij was verlopen! Ik heb de cursus toen vervolgd en kreeg er steeds meer plezier in, vooral omdat ik door de RSI-indicator inzicht kreeg in mijn typegedrag.
Elk mens heeft een eigen typeritme, dat net zo uniek is als een vingerafdruk. De RSI-indicator reageert daarop, aanvankelijk nauwelijks, maar naarmate de cursus vordert steeds vaker en heftiger. Op een gegeven moment merkte ik dat de meter steeg als ik aanwijzingen van het programma negeerde. Ging ik ontspannen onderuit hangen, dan meldde het programma dat ik niet rechtop zat en niet blind typte met 10 vingers! In 3 maanden heb ik mijn typediploma gehaald, maar wat veel belangrijker is: ik heb amper nog klachten en helemaal niet als ik, zoals Jolanda ook aangeeft, regelmatig pauzeer en typetaken afwissel met andere werkzaamheden. Dat ik R eeuwig dankbaar ben mag duidelijk zijn en dat heb ik ook laten blijken. Een rekening heeft hij, ondanks aandringen niet gestuurd. Ik kijk uit naar de volgende verjaardag van mijn vriendin.
RSI staat voor repetitive strain injury en betekent letterlijk vertaald ‘klachten of blessures door herhaalde belasting’. RSI is op zich geen ziekte, maar meer een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. Tegenwoordig hanteert men een nieuwe naam: Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder (CANS). Deze nieuwe naam zou artsen moeten helpen bij het stellen van de diagnose.