Bas Eenhoorn pleit voor eenheid op de radio

20

Bas Eenhoorn houdt een vurig pleidooi voor eenheid binnen de fysiotherapie.
De fysiotherapie is ingekapseld door de overheid en zit op een doodlopende
weg.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Er moet aan de 2,5 miljoen fysioconsumenten weer perspectief worden geboden.
Fysio’s zijn bang en cynisch. Echter de politiek biedt nu openingen in de vorm van vrije tarieven en directe toegankelijkheid. Eenhoorn benadrukt dat het tijd wordt dat de directe economische relatie tussen therapeut en patiënt wordt hersteld. Meer  diversificatie binnen de fysiotherapie zal ook meer onderscheidende tarieven veroorzaken.

De koudwatervrees van een aantal fysio’s om het oude versleten zorgstelsel te vernieuwen is de oorzaak van de huidige onrust in de vereniging. Vergadering in Nijkerk waar 1500 fysiotherapeuten aanwezig waren en zelfs een file veroorzaakten op de snelweg ontlokte de verslaggever de kreet : “Zijn er niet te veel fysiotherapeuten?” Eenhoorn pareerde met: Er zijn 3 miljoen 65 plussers die klachten aan het bewegingsapparaat hebben. 80 % is voor een actievere rol van het bestuur. De vraag op welke wijze deze actieve rol moet worden ingevuld is ongeveer 50 – 50 tussen de oude bestuursvoorstellen en de andere aanpak zoals voorgesteld door VOTE. Welke weg gekozen zal worden, zal op de komende BLR worden beantwoord.

Een eenduidig standpunt naar de buitenwereld toe is in deze fase cruciaal. Als beide partijen enig water in de wijn doen en het voorgestelde compromis accepteren zal volgens Eenhoorn de toekomst voor de fysiotherapeuten weer een stuk rooskleuriger zijn. Persoonlijk vind ik het een slecht idee om goede wijn met water aan te
lengen ……..

We zijn nu te lang door de politiek voor gek gezet. Het moment is
aangebroken om een stevig onwrikbaar standpunt in te nemen. Onder aanvoering
van Eenhoorn, gesteund door een ten minste voor 54 % geheel vernieuwd bestuur.

Met dank aan Marcel Jaspers
Beluister de uizending met Realplayer

Hieronder het verslag van de uitzending

Verslaggever:
Over ontsporingen gesproken meneer Eenhoorn, het ging bij het Koninklijk Nederlands Genootschap van Fysiotherapeuten ook niet helemaal goed. Er is een heftige bijeenkomst geweest en de meerderheid van de fysiotherapeuten heeft deze week het vertrouwen opgezegd in het bestuur, dus ook in u eigenlijk. Heeft u toen niet gedacht van ik moet maar meteen opstappen, kappen?

Bas Eenhoorn:
Nee, ik denk dat dat niet aan de orde is, het kan allemaal nog komen hoor. Kijk, er is een duidelijk kabinetsbesluit met betrekking tot het stap voor stap invoeren van de marktwerking in de zorg. Daar is een brede politieke steun voor in de Tweede Kamer en ook  in tal van beroepsgroepen steunt men dat en ook de patiëntenverenigingen hebben gezegd als wij niet iets doen aan de zorg in de sfeer van marktwerking, dan ontploft het hele zorgstelsel. Dan gaat het helemaal kapot dus er moeten stap voor stap dingen gebeuren en dan specifiek voor de fysiotherapie is dat heel erg urgent, al 15 jaar lang zijn er dezelfde veel te lage tarieven die fysiotherapeuten in rekening mogen brengen, er is een wet die aangeeft dat er een maximum tarief is, dus we zitten helemaal ingekapseld in alles wat de overheid bepaalt.

Verslaggever:
Voor fysiotherapeuten is marktwerking nodig zegt u?

Bas Eenhoorn:
Dat is dus absoluut nodig. Als je binnen de overheidssfeer blijft, dan is het een doodlopende weg, dan ontwikkelt zich de fysiotherapie niet verder en de 2.5 miljoen mensen die elk jaar gebruik maken van fysiotherapie en die daardoor in beweging kunnen blijven of weer kunnen participeren in de maatschappij, die krijgen dus een geweldig probleem als de fysiotherapeuten niet kunnen blijven vernieuwen, niet actief in kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen in hun vak. Dus met andere woorden daar moet perspectief worden geboden en dat heeft het kabinet dus gedaan en daar wil de ene helft fysiotherapeuten, als ik het zo mag zeggen, op in spelen. En de andere helft van fysiotherapeuten heeft grote angst wat dat gaat betekenen. Concurrentie, onzekerheid over het voortzetten van hun vak.

Verslaggever:
Die zijn bang dat ze uit de markt worden geprijsd?

Bas Eenhoorn:
Er zijn verschillende angsten. Allereerst is het cynisme. Nog nooit zijn de tarieven omhoog gegaan, waarom zouden ze in de markt nou eindelijk wel omhoog gaan. Met andere woorden: hoezo gaan we nu ineens wel hogere tarieven krijgen. En men is dus vooral bang omdat men de macht van de zorgverzekeraars met heel veel zorg tegemoet ziet. Zij zijn bang  omdat ze zelf die onderhandelingen moeten gaan voeren met de zorgverzekeraar en dat ze dat altijd zullen verliezen. Die onderhandelingen zijn een moeilijk punt. Dat is volstrekt juist.

Verslaggever:
Er is nu steeds de discussie dat de zorgverzekeraars met elkaar onder een hoedje spelen. Er wordt zelfs al geroepen dat de NMA het maar eens moet gaan onderzoeken. Partijgenoot van u, mevrouw Schippers. Dus als de ene zorgverzekeraar tegen zo’n fysiotherapeut van u zegt: ja maar ik betaal u niet meer dan € 22.- per uur voor een behandeling, dan zegt die ander dat ook, dus die kan helemaal niet onderhandelen. Dat is toch is de angst?

Bas Eenhoorn:
Daar wil ik twee dingen over zeggen. Allereerst, je verandert de wereld niet in één klap. Dus met andere woorden: op dit moment hebben we te maken met duizenden fysiotherapeuten aan de ene kant, aan de onderhandelingstafel ieder voor zich, want ze mogen geen blok vormen. En aan de andere kant een aantal zeer sterke zorgverzekeraars die dus als het ware een hele belangrijke positie in de markt hebben. Wij hebben voor het eerst nu bij de NMA al aangekaart dat wij vinden dat er misbruik van die inkoopmacht aan de orde kan zijn. We hebben het ook bij Frank de Grave, het nieuwe hoofd zeg maar, van de zorgautoriteit gezegd dat je daar voor moet oppassen. Daar zijn we het helemaal over eens. Dat moet anders, maar een tweede belangrijk punt is: we moeten af van die onderhandelingen tussen de zorgverzekeraar en de fysiotherapeut. Er moet een directe band komen tussen de fysiotherapeut en de patiënt.

Verslaggever:
Maar kennelijk heeft uw achterban er geen vertrouwen in dat u dat voor elkaar krijgt.

Bas Eenhoorn:
Nee, maar dat is het. Ik zei zo net er zijn twee belangrijke dingen. In de fysiotherapie is er cynisme, angst en dat bepaalt van jongens dit moet allemaal niet zo snel, dat gaat ongelukken geven, mensen gaan failliet, ze kunnen dit allemaal niet aan. Dat is een belangrijk ding. Een tweede belangrijke ding is: er zijn een aantal mensen ook principieel tegen marktwerking in de zorg. Die kan ik dus ook niet overtuigen. Ik kan niet zeggen hier liggen kansen. Het enige wat ik kan zeggen is, als je blijft in de overheidsruif en je gaat niet stap voor stap naar die markt, dan krijg je dus nooit een perspectief, dan zal er dus nooit iets gebeuren want in de zorg wordt alleen maar van overheidswege bezuinigd. Dat kan niet anders. Het is weer gebleken. Hoogervorst  heeft weer bezuinigingen moeten doen. Met andere woorden het tarief van fysiotherapeuten kan alleen maar omhoog door stap voor stap in die gereguleerde markt aan de slag te gaan en die overtuiging wil ik dus ook overbrengen. Volgende week zaterdag hebben we een tweede bijeenkomst met fysiotherapeuten. Dan wil ik voorop stellen, wij doen aan kwaliteitsfysiotherapie, de kwaliteit wordt stap voor stap beter. 2.5 miljoen mensen rekenen erop. Het laatste rapport van het Centraal Plan Bureau gaf weer aan dat van de 65-plussers er meer dan 3 miljoen mensen problemen met hun bewegingsapparaat hebben, dus we moeten niet onderling gaan vechten. We moeten als fysiotherapeuten zorgen dat we die zorg kunnen verlenen. Die zorg kunnen we alleen maar verlenen door onze energie te steken op eenheid, op een goed kwalitatief product  dat we kunnen verlenen en dus ons verder ontwikkelen. En dat betekent dat er wat concurrentie kan ontstaan. De een gaat verder in dit gedeelte, de ander gaat meer specialiseren op dat. En dat betekent dat er langzamerhand een nieuwe situatie gaat ontstaan in het belang van de patiënt.

Verslaggever:
Houdt u eigenlijk een pleidooi om de koudwatervrees die in al die sectoren van de medische zorg tegenkomt om die eens aan te pakken? Je ziet het bij de huisarts, je ziet het bij specialisten, je ziet het bij de fysiotherapeut, wat we hebben, moeten we vasthouden en vooral niet kijken naar de toekomst. Dat is in feite uw boodschap.

Bas Eenhoorn:
Dat is heel menselijk en het is mijn opdracht als voorzitter van de fysiotherapeuten om hen te overtuigen, dat in een oud versleten zorgstelsel, dat we daar een doodlopende weg hebben.

Verslaggever:
Tot nu toe is het kennelijk niet gelukt althans niet bij meerderheid.

Bas Eenhoorn:
Er is heel iets geks, we hebben een bijeenkomst gehad waar zo’n 1500 fysiotherapeuten met elkaar hebben gediscussieerd.

Verslaggever:
1500? 

Bas Eenhoorn:
Een bomvolle zaal.

Verslaggever:
Waar was dat?

Bas Eenhoorn:
Er stond een file op de snelweg dus het was een geweldige bijeenkomst.

Verslaggever:
Misschien zijn er wel teveel fysiotherapeuten?  Is dat het probleem?

Bas Eenhoorn:
Nee, nee. Dat is ook iets, maar heel aardig dat u dat zegt. Is de gedachte dat er wel eens een probleem dat er zou kunnen zijn in de markt, omdat er teveel fysiotherapeuten zijn. Wij hebben ervoor gepleit om meer ruimte te krijgen voor preventie, meer ruimte te krijgen voor bewegingsprogramma’s en daardoor ontstaat er een ruimere markt voor fysiotherapeuten. En de minister heeft gezegd, daar wil ik op in steken, ik wil daar ruimte voor geven. Dat fysiotherapeuten dat soort zaken kunnen doen als fysiotherapeut. Dat is hartstikke belangrijk. Het tweede is: we hebben gezegd, we willen directe toegankelijkheid voor de fysiotherapeut, dus niet via de verwijzing. Met andere woorden we hebben ruimte gevraagd en dat is dus kennelijk op die grote bijeenkomst ook gekomen, maar wat wel is gebeurd is dat wij aan al onze leden hebben gevraagd, wat vinden jullie ervan? Moet het bestuur zich ten volle inzetten om jullie belangen te verdedigen in die verdergaande marktwerking? Toen heeft 80 % van 5000 leden die hebben gereageerd voornamelijk vrijgevestigden gezegd: Ja, wij vinden dat het bestuur onze belangen in die verdergaande marktvorming moet behartigen, dus we hebben ook een beetje… We zitten een beetje in een moeilijk punt.

Verslaggever:
Ze hebben zichzelf tegengesproken dan.

Bas Eenhoorn:
Ik hoop dat we met overtuiging volgende week zaterdag kunnen zeggen we gaan verder. Ik kan natuurlijk nogmaals niet de mensen

Verslaggever:
Komen er dan weer 1500 bij elkaar?

Bas Eenhoorn:
Dat zou mij niet verbazen, de betrokkenheid is groot en fysiotherapeuten, die moeten ook met z’n allen hierover praten, maar ik hoop echt in het belang van de patiënt, de patiënten vereniging zegt het zelf ook dat we stap voor stap die kant op moeten en dat die kwaliteitsfysiotherapie kan worden gegeven.

Verslaggever:
Want dat is nog een risico want je hoort dat fysiotherapeuten een omzetdaling hebben van 20 procent gemiddeld, is dat een juist percentage? Doordat het ziekenfonds niet alle behandelingen meer behandelt of betaalt?

Bas Eenhoorn:
Ja, maar dat is heel complex, het kabinet heeft besloten afgelopen jaar om 80 procent van het fysiotherapeutisch handelen, zeg maar buiten het ziekenfondspakket te plaatsen en dat gaf een nieuwe situatie. Onzekerheid bij patiënten: krijg ik mijn geld wel terug van de verzekeraar. Nou dat soort dingen dat is allemaal een overgangssituatie. Ik ben ervan overtuigd dat het in de komende tijd beter gaat en dat we dat goed kunnen oppakken. Maar ja het gaat natuurlijk niet zonder hier en daar wat schokjes.  En nogmaals dan moet je niet bij de pakken neer zitten, dan moet je nieuwe dingen oppakken. Je moet innovatief zijn en vooruit en niet terug kijken.

Verslaggever:
Zou het mogelijk kunnen zijn dat er een afsplitsing plaatsvindt binnen uw organisatie want je hebt die groep Vote, heeft die zich zichzelf genoemd, binnen uw club. Die is vooral  heel kritisch op wat het bestuur doet, dat die zich zou af kunnen splitsen?

Bas Eenhoorn:
Ja, je ziet het op dit ogenblik meer, er zijn tal van beroepsverenigingen waar afsplitsingen zijn, tot de huisartsen toe.

Verslaggever:
Niet zo slim hé omdat te doen?

Bas Eenhoorn:
Ik denk dat het heel onhandig is voor onze positie ten opzichte van datgene wat moet gebeuren. Het is het slechtste wat je kunt hebben, dat je de eenheid niet bewaart. Dus ik heb een compromisvoorstel gedaan. Want ja, met zulke tegenstellingen kun je niet zeggen de één of de ander. Nee, allebei water in de wijn en ik ga er vanuit dat de mensen zo verstandig zijn om mijn compromis te accepteren volgende week.

Verslaggever:
Eendracht maakt macht?

Bas Eenhoorn:
Zo is dat nog altijd.