Bas Eenhoorn in het Financieele Dagblad

57

De meeste fysiotherapeuten steunen een experiment uit Den Haag met vrije prijzen dat vanaf 1 januari van start gaat. De therapeuten-ondernemers smachten naar hogere tarieven.
Twee jaar lang mogen fysiotherapeuten aangeven hoeveel een behandeling moet kosten. Zeker volgend jaar zal daarover nog onderhandeld moeten worden met de zorgverzekeraars. De 16.500 stemgerechtigde leden van fysiotherapiegenootschap KNGF hebben de afgelopen weken kunnen stemmen.
Donderdag werd de uitslag bekend. Meer dan 80% van de fysiotherapeuten steunt het bestuur dat binnenkort moet onderhandelen met de prijsbewaker CTG-Zorgautoriteit i.o. over de randvoorwaarden van het experiment. Rond 18% van de fysiotherapeuten wil dat het bestuur zich verzet tegen vrije prijzen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Voorzitter Bas Eenhoorn van de fysiotherapeuten ziet de uitkomst van de peiling als steun in de rug. Hij kan zich nu bij de Zorgautoriteit melden met een wensenlijstje. De Zorgautoriteit gaat het experiment volgen. De fysiotherapeuten willen dat het prijsexperiment wordt beoordeeld op klanttevredenheid, marktevenwicht, inkomensgevolgen voor de fysiotherapeut en de gevolgen voor prijs en volume. Dat een bezoek aan de fysiotherapeut duurder wordt, lijkt onafwendbaar.

Eenhoorn adviseert zijn leden al om het tarief op 1 januari te verhogen van 21,50 Euro naar euro 25 Euro. ‘Zeker vijftien jaar lang zijn de tarieven niet omhoog gaan. Het tarief voor een zitting van een halfuur is volstrekt achterhaald. Mijn kapper vraagt 19 Euro voor een kwartier’, zegt de voorzitter van de fysiotherapeuten. Hij vindt dat een zitting bij een fysiotherapeut over twee jaar gemiddeld 30 Euro moet kosten. Tegen die tijd moet de fysiotherapeut verschillende diensten tegen verschillende prijzen kunnen aanbieden.

Begin dit jaar trokken de fysiotherapeuten nog aan de noodklok over het aantal faillissementen als gevolg van het schrappen van de vergoeding voor fysiotherapie uit het ziekenfondspakket. Een halfjaar later zijn er geen faillissementen bijgekomen en lijkt de vraag weer aan te trekken.

Eenhoorn heeft nu meer vertrouwen in de toekomst. Hij verwacht in 2005 meer kansen voor ondernemende behandelaars. Specialisatie en vernieuwing worden interessanter. Zo’n 8000 fysiotherapeuten hebben een eigen zaak (4800 praktijken). Als zij speciale preventieprogramma’s voor bedrijven willen verkopen, krijgen ze te maken met ingewikkelde regelgeving. Eenhoorn wil dat elke praktijk straks deze diensten mag aanbieden.

Eenhoorn wil ook af van de contracten met de zorgverzekeraars. Elke fysiotherapeut die een zaak wil beginnen, loopt aan tegen die papieren rompslomp. De onderhandelingspositie van de fysiotherapeut is die van klein duimpje tegenover de reus. Waarschijnlijk in 2005 mogen ziekenfondsverzekerden om de rekening van een fysiotherapeut vragen en die naar het ziekenfonds sturen, ook al is er geen contract. Het ziekenfonds hoeft niet zomaar de hele rekening te betalen maar de machtspositie verzwakt. ‘De Zorgautoriteit kijkt of de prijzen te hoog zijn’, zegt Eenhoorn, die het liefst geen rol ziet voor de verzekeraar als prijsbewaker.

Hij wil wel afspraken over totaalpakketten. Bijvoorbeeld een eenheidsprijs voor revalidatie na een heupoperatie. Dat scheelt een rekening voor elke afzonderlijke zitting. De administratieve lasten kunnen zo flink worden teruggesnoeid.

Vrije markt? Graag!

Ed van den Broek en het echtpaar Jaco en Karin Aartsen zijn blij als het experiment doorgang vindt. Zij werken met een team in een Zoetermeerse praktijk waar ondernemen al langer in het vaandel staat. ‘Het experiment zien we als een uitdaging’, zegt Van den Broek.

In het nieuwe regime moeten ze onderhandelen met zorgverzekeraars en voor het overige deel direct met de patiënt. ‘Tarieven zullen wat ons betreft afhankelijk zijn van het soort dienst, de ervaring en de specialisatie van de fysiotherapeut.’

Als alles bij het oude blijft, vreest Van den Broek een achteruitgang in de kwaliteit door de hoge werkdruk en de verminderde instroom van jonge en goed opgeleide collega’s. ‘De patiënt wordt dan de dupe.’ Het vrijemarktexperiment is een ‘win-winsituatie’ voor beide.

De Blaricumse fysiotherapeut Frans Scholte is ook ingenomen met de ruimte die Den Haag straks biedt voor vrije tarieven. ‘We zitten nu al jaren in het keurslijf van 21,50 Euro per 25 minuten. Dat knelt.’

Maar Scholte ziet wel op tegen het onderhandelen. ‘Het is een ongelijke machtsverhouding. Je mag straks dan met acht andere praktijken tegelijk onderhandelen met de verzekeraars, althans als je samen niet meer dan euro 1 mln per jaar omzet. Maar je bent toch niet echt een partij.’

Om beter uit de onderhandelingen te komen heeft Scholtes partner in de maatschap in het Gooi een hierop toegesneden cursus gevolgd bij de VvAA, een zakelijke dienstverlener voor onder meer artsen. Scholte zelf kreeg een ondernemerstraining die het KNGF en MKB-Nederland de afgelopen twee jaar hebben georganiseerd speciaal voor fysiotherapeuten. Hij heeft daar bijvoorbeeld geleerd hoe je de markt verkent en hoe je je organisatie kunt afstemmen op een vrijere markt. Scholte biedt nu als extra een fitnessprogramma voor oud-patiënten.

Door: Frank Gersdorf en Eric Bassant
Bron: Het Financieele Dagblad