Aantal kinderen met levensbedreigend overgewicht fors toegenomen

230

Het aantal kinderen met een levensbedreigende vorm van overgewicht (morbide obesitas) is in dertig jaar tijd gestegen van 0,08% naar 0,56%. In Nederland komt dit neer op 18.500 kinderen met morbide obesitas in de leeftijd van 2-18 jaar. Morbide obesitas komt twee tot vier keer vaker voor bij kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst en bij kinderen waarvan de ouders relatief laag zijn opgeleid

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Dit blijkt uit onderzoek van TNO in samenwerking met VUmc en het LUMC. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Dit is de eerste publicatie die de trend van morbide obesitas in Nederland in kaart brengt. Eerder was dit nog niet mogelijk omdat internationale criteria hiervoor ontbraken.

Risico’s voor de gezondheid

Morbide obesitas is een levensbedreigende aandoening. Van de kinderen met morbide obesitas heeft 56% op dat moment al een verhoogde bloeddruk en 67% heeft een of meerdere cardiovasculaire risicofactoren. Daarnaast hebben deze kinderen een hoger risico op overlijden op middelbare leeftijd.

VUmc doet al jaren onderzoek naar kinderen en overgewicht. Hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hira Sing schrikt van de uitkomsten. “Ik vind dit verontrustend. We moeten niet alleen kijken naar hoe vaak obesitas voorkomt maar ook hoe ernstig dit overgewicht is. Als straks het aantal kinderen met overgewicht gaat afnemen wil dat niet zeggen dat ook deze ernstige vorm van overgewicht terugloopt. Ook weten we niet of de afname binnen alle etnische groepen hetzelfde is”.

Bron: VUmc