Er is een toegenomen vraag naar het aanpassen van kleding voor ouderen constateert Manuela Dieker, ergotherapeute in verpleeghuis Antonia in Terborg. Niet alleen de vergrijzing speelt daarbij een rol, ook andere inzichten in de zorg dragen daartoe bij.
Werd kleding tot nu toe vooral aangepast om mensen langer in staat te stellen zichzelf te redden met aan- en uitkleden, sinds kort is er een nieuwe groep bijgekomen: mensen die verblijven op psycho-geriatrische afdelingen van verpleeghuizen. Zij kunnen zich lang niet allemaal meer zelf aan- en uitkleden. Ze worden ook niet meer gestimuleerd dit zelf opnieuw te leren.
In plaats daarvan wordt onder meer hun kleding aangepast, bijvoorbeeld nachthemden die je niet over het hoofd hoeft aan te trekken. Hierdoor wordt het hen zo makkelijk mogelijk gemaakt.
Zowel in verpleeghuis Den Es in Varsseveld als op Antonia in Terborg is het sinds kort voor deze groep bewoners ook mogelijk om hun kleding te laten aanpassen. “Voor iemand die veel weerstand heeft tegen het aan- en uitkleden omdat hij bijvoorbeeld verkrampt is, is aangepaste kleding een uitkomst”, zegt Rob van Krieken, fysiotherapeut bij Den Es. ” Bovendien is het als bijkomend voordeel ook voor de verzorgenden veel prettiger werken.”
Er zijn enkele vrijwilligers die de bestaande kleding van de bewoners vermaken met behulp van klittenband, linten, extra openingen en dergelijke.
Bron: De Gelderlander