De Inspectie voor de Volksgezondheid onderzoekt een klacht tegen het Integraal Medisch Centrum Maria Magdalena in Roosendaal.
Dat is een centrum waar verschillende hulpverleners uit het alternatieve circuit uitbehandelde kankerpatiënten ‘ondersteunen en begeleiden’.Het centrum wordt geleid door een vrouw die als orthomoleculair therapeut bij de Maatschappij tot Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde staat ingeschreven, maar volgens die organisatie van huis uit fysiotherapeut is. Orthomoleculaire geneeskunde gaat uit van de invloed van voedingsstoffen op ziekte en gezondheid.
Volgens de inspectie kreeg de therapeute in 1999 al een waarschuwing toen zij een zelfstandige praktijk in St. Philipsland had. Waar dat om ging, wil de inspectiewoordvoerster niet zeggen. De jongste klacht werd in januari ingediend en gaat over ‘een voorgestelde behandelwijze’. “Die klacht onderzoeken we nu. Uit privacy-overwegingen gaan we er niet verder op in.”
De behandeling kan onder meer bestaan uit homeopathische, energetisch en psychologische begeleiding, voedingssupplementen en acupunctuur. “Het bijzondere is dat de leidster van het centrum gaven heeft”, zegt een medewerker van het centrum. “Zij krijgt op een of andere manier door wat er biochemisch met iemand mis is. Te veel metalen bijvoorbeeld of bacteriën. Zaken die voor mij onverklaarbaar zijn, maar zeker niet ongeloofwaardig.” De Vereniging tegen Kwakzalverij weet ‘blindelings’ dat het om kwakzalvers gaat. “Voor deze methoden bestaat namelijk geen enkel bewijs.”
Bron: BN/De Stem