Fysiotherapie bij a-specifieke lage rugpijn doet ertoe

24

In Spine van September 2006 concluderen fysiotherapeuten dat mensen met a-specifieke lage rugpijn beter en sneller herstellen met een goed passende behandeling.

Ervaren fysiotherapeuten geven vaak aan dat mensen met a-specifieke lage rugpijn geen homogene groep zijn. Zijn er subgroepen te onderscheiden waarbij iedere groep een specifieke behandeling vereist? Onderzoek van Brennan et al bevestigen de ervaringsdeskundigheid. Zij onderscheiden 4 groepen, die door klinisch fysiotherapeutisch onderzoek zijn te onderscheiden. De beslisboom die tot de indeling leidt is door Fritz et al onderzocht op betrouwbaarheid. Hieruit blijkt dat zowel beginnende als gevorderde fysiotherapeuten goed in staat zijn mensen met acute of sub-acute lage rugpijn in te delen in een van de 4 groepen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

In het RCT van Brennan et al zijn 123 patiënten met a-specifieke lage rugpijn korter dan 90 dagen ad random verdeeld over drie groepen. Een vierde groep, zoals hierboven beschreven, is niet meegenomen. Deze groep bestaat uit patiënten met lage rugpijn en tekens van wortelcompressie.

De drie groepen uit het RCT bestonden uit een ‘manipulatie groep’, een ‘specifieke oefengroep’ en een ‘stabiliserende oefengroep’. Vooraf aan het onderzoek zijn alle 123 patiënten via de beslisboom van Fritz et al beoordeeld. Bij het ad random verdelen van de 123 patiënten is aanvankelijk geen rekening gehouden met de uitkomsten van de beslisboom. Dit betekent dat in iedere behandelgroep ‘matched’ en ‘unmatched’ patiënten vertegenwoordigt waren.

In een achteraf analyse hebben de onderzoekers gekeken of er verschil in uitkomst is tussen patiënten die ‘matched’ of unmatched’ waren. Hieruit bleek dat ‘matched’ patiënten een groter resultaat boekten op de Oswestry. Dit resultaat was zowel op korte termijn, 4 weken, als op langer termijn, 12 maanden, significant.

Het fysiotherapeutisch behandelen van mensen met a-specifiek lage rugpijn is geen ‘one size fits all’ principe. Brennan et al tonen aan dat het vormen van subgroepen met een bijpassende behandeling een beter resultaat geeft bij mensen met a-specifieke lage rugpijn.

Aangemeld door Edwin de Raaij

2 REACTIES

  1. Naar mijn mening staat er veel te weinig info op deze pagina.
    Het advies wanneer je naar de dokter moet is niet de juiste.

    Er is een online-dienst in ontwikkeling wat je straks veel beter kan helpen. Een tool waarmee je online een globale diagnose kunt krijgen.
    Een mix van een fysieke afspraak met een therapeut (hands-on dus) en daarna adviezen en instructies via het web of de mail.

    Dit zal niet lang duren en via de nieuwsmailer houden we je wel op de hoogte.

    PS Ik heb zojuist je link gefixed.

Reacties zijn gesloten.