Het academisch ziekenhuis Maastricht, de Universiteit Maastricht en de Hogeschool Zuyd en academisch ziekenhuis Maastricht gaan samenwerken op het terrein van beroepsgerichte en wetenschappelijke masteropledingen.
Uit allerlei rapporten blijkt namelijk dat er de komende jaren grote problemen ontstaan in de gezondheidszorg. Dit komt vooral door de toenemende vergrijzing van de bevolking en daarmee de toename van het aantal chronisch zieken. Daarbij komt dat er hogere eisen worden gesteld aan de kwaliteit van de zorg en er een tekort gaat ontstaan aan professionals in de zorg. Mede door deze ontwikkelingen nemen de kosten voor de gezondheidszorg fors toe.
Het capaciteitsvraagstuk in de zorg richt zich niet uitsluitend op de vraag naar meer, maar ook op de vraag naar anders. Het tekort aan professionals zal creatief moeten worden opgelost. De zorgsector kan nog veel efficiënter en doelmatiger georganiseerd worden. Herschikking en een andere indeling van taken tussen artsen en verpleegkundigen worden daarbij vaak genoemd als concrete mogelijkheden. Het bieden van meer carrièreperspectieven aan paramedici, verpleegkundigen, verzorgenden is daarbij noodzakelijk. Deze ontwikkelingen hebben vanzelfsprekend ook invloed op de opleidingen in de gezondheidszorg (geneeskunde, gezondheidswetenschappen, huisartsengeneeskunde, ergotherapie, fysiotherapie, logopedie, verpleegkunde en de master advanced nursing practice.
OOR’s
De Universiteit Maastricht, het academisch ziekenhuis Maastricht en Hogeschool Zuyd hebben besloten in eerste instantie vooral samen te werken met betrekking tot beroepsgerichte en wetenschappelijke masteropledingen. Inmiddels heeft de samenwerking zich uitgebreid naar de genoemde bacheloropleidingen. Ideeën over zogenaamde OOR’s (Onderwijs- en Opleidingsregio’s in de gezondheidszorg) sluiten aan bij het gezamenlijk vormgeven van beleid met betrekking tot gezondheidszorgopleidingen.
Gezamenlijke rol
Waar Universiteit Maastricht en academisch ziekenhuis Maastricht de laatste 25 jaar steeds een belangrijke voortrekkersrol in de gezondheidszorg en de academisering vervuld hebben, is het, gelet op de ontwikkelingen in de gezondheidszorg, van groot belang om deze voortrekkersrol en samenwerking te verbreden naar het hoger beroepsonderwijs. Gegeven de reeds bestaande samenwerkingsverbanden tussen Universiteit Maastricht, Hogeschool Zuyd en Academisch Ziekenhuis Maastricht, de geografische nabijheid en de vergelijkbare onderwijsmodellen, zijn deze instellingen dan ook natuurlijke partners om deze rol gezamenlijk vorm te geven.
Bron: azm.nl