Een reeds bekend eiwit in de wereld van de pijn blijkt een tot nog toe onbekend effect te hebben in het ontstaan van chronische pijn. Dit inzicht kan een belangrijke basis vormen voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen chronische pijn. Tot deze conclusie komt Joost Jongen, neuroloog bij het Erasmus MC, in zijn onderzoek waarop hij morgen promoveert.
Chronische pijn kan grofweg worden verdeeld in zenuwpijn, als gevolg van beschadigde zenuwen, en pijn als gevolg van een andere oorzaak in het lichaam, zoals een ontsteking of kanker. Van het betreffende eiwit (GDNF) is bekend dat het helpt bij het herstel van beschadigde zenuwen, doordat het de groei van bepaalde zenuwcellen stimuleert. GDNF komt van nature al in het lichaam voor. Behandeling van zenuwpijn bestaat onder andere uit het extra toedienen van dit eiwit.
Volgens Jongen werkt het eiwit daarnaast ook als chemisch stofje dat zorgt voor de overdracht van informatie tussen twee zenuwcellen, een zogenoemde neurotransmitter. Wanneer ergens in het lichaam pijn ontstaat wordt dat signaal in het ruggenmerg doorgegeven via de zenuwen die pijn geleiden. Bij chronische pijn zijn deze zenuwen overgevoelig geworden voor pijnprikkels. Dit heet ook wel ‘sensitisatie’. Jongen vond dat toediening van het eiwit GDNF een stimulerend effect heeft op de zenuwen in het ruggenmerg die pijn geleiden. Zijn bevindingen suggereren dat GDNF zich daarbij gedraagt als neurotransmitter tussen twee zenuwcellen. Zodoende activiveert GDNF de zenuwcellen en draagt het bij aan de sensitisatie voor pijn.
Uit zijn bevindingen concludeert Jongen dat omgekeerd stoffen die GDNF blokkeren mogelijk kunnen worden gebruikt om ontstekingspijn en kankerpijn te bestrijden. Dit inzicht kan van belang zijn bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen tegen chronische pijn. Wanneer dergelijke nieuwe middelen zich richten op blokkeren van het GDNF-eiwit, zijn patiënten nog wel gevoelig voor normale pijn, waarbij andere eiwitten in het spel zijn. Dit is van belang, omdat normale pijn ook een belangrijke beschermende functie heeft tegen beschadiging van het lichaam.
Bron: ErasmusMC