Zestig gehandicapte kinderen in Bosnië krijgen dit voorjaar hulp van vier aankomend therapeuten uit Nederland. Het project komt uit de koker van de onvermoeibare Edenaar Kees Lit. “We gaan de basis leggen.”
Lit, voorzitter van de inmiddels gesettelde Edese Bosniëstichting, verheugt zich op een nieuwe uitdaging. Hij vertrekt komende week met het kwartet studenten richting Tuzla. De aankomend therapeuten van de hogescholen Arnhem-Nijmegen en Zuyd blijven er tot medio juni om de zestig gehandicapte kinderen uit het medicijnenprogramma van de stichting te bezoeken.
Het plan is langzaam gerezen, blikt Lit terug. De Edese huisarts Van Jaarsveld zei na een Bosnië-trip in 2001 al dat de kinderen therapie nodig hebben. Dankzij latere contacten met een docent van de Hogeschool Zuyd ontstond het idee om studenten ergo- en fysiotherapie voor deze klus te vragen.
Een kwartet studenten staat nu in de startblokken om af te reizen. Naast de “Limburgers” Joyce Billekens (22) en Krein Jongmans (22) gaan HAN-studenten Roelofs (21) en de in Bosnië geboren Zakir Dedic (22) mee.
Billekens is content met de opdracht. “Landen als Zuid-Afrika en Ghana zijn bij ons geëikte stageplekken. Dit is iets nieuws.” Jongmans verwacht een overweldigende ervaring. Lit beaamt dat: “Niet alleen de restanten van de oorlog, maar ook de leefsituatie van de kinderen kunnen grote indruk maken.”
De vier gaan de basis leggen voor wat de komende vijf jaar een vast onderdeel van het werk van de stichting moet worden. Lit: “We willen de komende jaren permanent een medisch team in Bosnië hebben. Nu moet blijken of dat er in zit.”
Bron: Gelderlander
Het is niet juist dat het om (alleen) studenten fysiotherapie gaat. Krein Jongmans en Joyce Billekens zijn beide student aan de opleiding ERGOTHERAPIE van de Hogeschool Zuyd.
Blijkbaar wist de redactie van de Gelderlander het verschil niet tussen fysio- en ergotherapie?
Barry Nugteren,
docent opleiding ergotherapie Hogeschool Zuyd
Ik heb de titel aangepast om het te verduidelijken.